Dombóvári Művelődési Ház

Részletes információ


1979. április 3-án nyitotta meg kapuit az akkor modernnek és korszerűnek számító épület. Környező települések és helyi vállalatok összefogásával készült, hogy otthona legyen a lakosság kulturális igényeit kielégítő Városi Művelődési Központ és Könyvtár komplex intézménynek. A kezdetektől számtalan, alapfeladatán túlmutató, új kezdeményezés és országos hírű esemény fűződik az itt dolgozó szakemberek és a szervezet nevéhez.

1993. január 1-től a Városi Könyvtár és a Dombóvári Művelődési Ház szétválik, így két intézmény lakja az épületet.

Városunk Önkormányzata 70%-os többségi tulajdonosként a Művelődési Ház nonprofit gazdasági társasággá alakítását határozza el 1996-ban. Az országban negyedik Kht-ként 1997. január 1-én megalakul a Dombóvári Művelődési Ház Közösségi Szolgáltató Közhasznú Társaság, melynek 30%-ban az itt dolgozók is tulajdonosai. 1998-ban munkája alapján kiemelten közhasznú minősítést szerzett, 2009-től a törvény értelmében Nonprofit Kft-ként működik tovább.

Több, mint 40 szakkör, klub, művészeti csoport és civil szervezet dolgozik ma a Művelődési Házban, melyek tagjainak összlétszáma megközelíti az 1500 főt. A nonprofit csoportosulásokon kívül helyet ad különböző képző, mozgásos, nyelvi és szakképző tanfolyamoknak is.

A Művelődési Ház programjaiban komplexitásra törekszik, rendezvényeit értékközvetítő és -őrző, hagyományteremtő vagy újrateremtő szándékkal szervezi.

Alkalmi, eseti rendezvényeknél nem csak programgazdaként lehet jelen az Nkft, hanem együttműködő, vagy lebonyolító partnerként is. Így lesz otthona a műsoros esteken kívül szakmai napoknak, szakkiállításoknak, konferenciáknak, termék- vagy nézetbemutatóknak, báloknak, esküvőknek, baráti összejöveteleknek.

1992 óta az amatőr művészeti mozgalmak közül a diákszínjátszás kezd megerősödni városunkban, mely regionális és országos fesztiválok megrendezésére is érdemesíti a települést: 2004-től kétévente a Művelődési Ház rendezheti az ODT-t. A rendezési sikerek mellett az infrastruktúra leromlása és a Pécs 2010. EKF programhoz való csatlakozás lehetővé tette az épület teljes rekonstrukcióját azzal a céllal, hogy Nemzetközi Diákszínjátszó Találkozók megrendezésére is alkalmassá váljanak a lebonyolítás külső körülményei is.

Visszaköltözésünkkel szeretnénk a valós kulturális igényeket mind magasabb fokon és egyre szélesebb körben kielégíteni.

Nyitvatartás:

Hétfő: 8-17
Kedd: 8-17
Szerda: 8-17
Csütörtök: 8-17
Péntek: 8-17

17 ÓRA UTÁN ÉS HÉTVÉGÉN SAJÁT CSOPORTOK ÉS ELŐRE EGYEZTETETT PROGRAMOK, MEGRENDELŐK VENDÉGEIT FOGADJUK!