Program


Vive le Jazz / Emily Loizeau & Palotai Csaba
3

Vive le Jazz / Emily Loizeau & Palotai Csaba

Az Opus Jazz Clubban adandó duókoncert Lou Reed, Bob Dylan, Nick Cave szelleme éppúgy belengi majd, mint a nagy sanzonszerzők, Ferré, Brassens, vagy Leforestier öröksége, miközben kétség kívül egy személyes, intim és szenvedélyes koncertben lehet része a hallgatóknak.

Vive le Jazz / Emily Loizeau & Palotai Csaba

Közreműködik:
Emily Loizeau - ének, billentyűk
Palotaï Csaba - gitár

Emily Loizeau a 2000-es évek közepén felbukkanó, újhullámos francia sanzon műfajának egyik legnépszerűbb képviselője. Az énekesnő álomszerű univerzuma, melyet füstös, karcos hangszíne jellemez, a folk zenét ötvözi a humorral, világosan felmutatva angol-francia kettős kultúráját. Emily Loizeau ugyanis francia apja és angol édesanyja révén egy kétnemzetiségű művészközegben nőtt fel. Inspirációi is e két irányból érkeztek hozzá: az angol nyelvű énekes-dalszerzők felől (Nina Simone, Bob Dylan, Tom Waits) és a francia (sanzon)kultúrából, Georges Brassens, Barbara és Jeanne Moreau révén. A zenei inspirációk mellett Emily esetében nem elhanyagolható a színházi háttér hatása sem: nagyanyja, Peggy Ashcroft híres brit színésznő volt, ő maga pedig színházművészeti tanulmányokat is folytatott Londonban, majd pedig Georges Aperghis zeneszerző, rendező asszisztenseként került közelebbi kapcsolatba a színpaddal. Énekes karrierjét egy párizsi kabaréban kezdte 26 évesen, ahol egyszemélyes show-val, megkoreografált dalokkal lépett fel. Első lemezét 31 évesen adta ki a Fargo Records L'Autre Bout du Monde címmel, amit azóta számos sikeres album követett. Loizeau élő koncertjeire máig jellemző a teátrális hangulat, a körültekintően megrendezett vizualitás.

Palotaï Csaba 1972-ben született Budapesten, 1996 óta Párizsban él. Stílusát a rock, a free-jazz, a blues és a kelet-európai népzene határozza meg. Jazz-gitározást Babos Gyulától tanult, majd a Párizsi Konzervatóriumban fejlesztette tovább magát. Korai stílusára erősen hatott Gadó Gábor, szintén Franciaországban élő magyar gitáros. Projektjeiben olyan zenészek társaságát élvezte, mint Thomas De Pourquery, Rémi Sciuto, Fred Pallem, John Zorn, John Parish, Jeff Hallam, Wladimir Anselme, vagy Bertrand Belin, illetve Emily Loizeau. Csabának eleddig hat lemeze jelent meg a BMC Records égisze alatt, köztük a The Deserter című szólólemez és a 2019-ben megjelent Antiquity című album, valamint a 2021-ben napvilágot látott, Steve Argüelles-szel duóban rögzített lemez, a Cabane Perchée.

Palotaï Csaba hosszú ideje közreműködik Emily Loizeau produkcióiban, legutóbbi, 2020-ban megjelent, Lou Reed-feldolgozásokat tartalmazó, Run Run Run (Hommage à Lou Reed) című albumán is játszik, és a koncert előtt néhány héttel, szeptember 17-én megjelenő Icare című lemezen is hallhatjuk játékát.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!