Program


VARÁZSLATOS KÜRTHANGOK Ferencsik bérlet 3.

VARÁZSLATOS KÜRTHANGOK Ferencsik bérlet 3.

Műsoron Richard Strauss és Johannes Brahms

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 10. péntek, 19:30

Várható befejezés: 21:15
Zeneakadémia Nagyterem
Ferencsik bérlet 3.

VARÁZSLATOS KÜRTHANGOK
 
Műsor:
Richard Strauss: Don Juan, op. 20
Richard Strauss: I.(Esz-dúr) kürtverseny, op. 11
***
Johannes Brahms: II. szimfónia (D-dúr), op.73

Stefan Dohr kürt
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hontvári Gábor  

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Richard Strauss–Brahms-estjének első két számát láthatatlan, ám annál jobban hallható kapocs köti össze: a program középpontjában álló versenymű főszereplője a romantikusok által kedvelt rézfúvós, az erdők, vadászatok, lovagi tornák hangulatát idéző kürt, de ugyanez a hangszer játssza a koncertet bevezető szimfonikus költemény mámoros főtémáját is. A koncert német szólistája korunk egyik legjobbja, a karmester a magyar zenei előadóművész-társadalom fiatalabb korosztályát képviseli.

Az 1884-ben keletkezett Don Juan a huszonnégy éves Richard Strauss második szimfonikus költeménye. Alapja Nikolaus Lenau verses drámatöredéke, mely a tragikus vég felől szemléli a lovag alakját, a hallgatóban a zenemű után mégis az életörömittas főtéma emléke visszhangzik. Strauss fiatalkori kürtversenyének – és életműve összes kürtszólamának – inspirálója édesapja, Franz Strauss, korának vezető kürtművésze, a Bajor Udvari Opera szólistája és a Müncheni Királyi Zeneakadémia tanára volt. Brahms a beethoveni előkép nyomasztó terhével viaskodva, több mint húsz évi előkészület után 1876-ban fejezi be I. szimfóniáját, ezt azonban már a következő évben, 1877-ben követi a II. Ha az I. szimfóniát Beethoven IX.-jéhez, ezt a VI. (Pastorale) szimfóniához szokták hasonlítani, hiszen Brahms D-dúr művéből is a Természet szól hozzánk, s a zene hangja csupa energia, derű és életigenlés.

Stefan Dohr a világ egyik legjobb kürtöse, Bayreuth, Nizza és a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin után jelenleg a Berlini Filharmonikusok szólistája.

Hontvári Gábor - Ernst-von-Schuch díjas karmester, számos nemzetközi verseny, köztük a Deutscher Dirigentenpreis és a Sir Georg Solti Karmesterverseny díjazottja. 2019/20-as évadtól a würzburgi Mainfranken Thetater első karmestere és helyettes zeneigazgatója.

Ajánlatunk


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!