Program


Tollite hostias - Honvéd Férfikar

Tollite hostias - Honvéd Férfikar

a
Honvéd Férfikar
templomi hangversenye

vezényel:
Riederauer Richárd

Bach: Jesus bleibet
Händel: Thanks be to thee o Lord
Rachmanyinov: Tyibjé Pajom
Rachmanyinov: Bogorgyice gyevo
Schubert: 23. zsoltár
Kodály: Ave Maria
Mosonyi: Ave Maria
Bizet: Agnus Dei
Nieland: Magnificat
Saint-Saëns: Tollite hostias
Ambrož Čopi: Totus Tuus
Randol Alan Bass: Gloria

Tollite hostias
– Dicsérjétek az Urat! Hiszen Istenünkről énekelni jó; hiszen őt dicsérni gyönyörűséges és illendő.

A Honvéd Férfikar egy negyven tagú, kizárólag férfiakból álló hivatásos énekkar, ami nem csak Európában, de világszinten is kuriózum. Repertoárjuk felöleli a teljes zeneirodalmat, a gregorián énekektől az önálló kórusműveken, oratóriumokon, operákon keresztül a rock-koncerteken történő közreműködésig  a legmagasabb színvonalon.

A kar együtt dolgozott számtalan, világhírű dirigenssel, úgymint Sir George Solti, Zubin Mehta, Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Christian Thielemann, Fischer Ádám.

A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a Férfikarból: többek között Ilosfalvy Róbert, Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes, Kovácsházi István és sokan mások. A jelenkori tagok közül is számosan állandó szereplői a különböző operaszínpadoknak.

Számos magyar zeneszerző komponált a cappella és zenekari kíséretes műveket a Honvéd Férfikarnak: Kodály Zoltán (Nemzeti dal, Háry Toborzó-átirata) Tolcsvay László (Testamentom), Vajda János (Szent Péter meg a zsoldosok, Memento 1918), Gyöngyösi Levente, Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György, Selmeczi György, Csemiczky Miklós.

Az együttes munkásságát Prima Primissima-díjjal, Magyar Örökség-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cross Hanglemezakadémia Nagydíjával ismerték el.

A Honvéd Férfikar Karigazgatója 2020 óta Riederauer Richárd.