Program


Szent László, a lovagkirály
5

Szent László, a lovagkirály

Történetünk fő misztikuma abban rejlik, hogy maga Szent László, halála után mintegy 300 évvel, a jól ismert legenda szerint kel életre. A mongolok ellen vívott csata harmadnapján, a döntő ütközetben kilépve kőkoporsójából, gyönyörű érclovával, hatalmas csatabárdjával, győzelemre segíti az igencsak megfogyatkozott létszámú, vesztésre álló székely sereget.

A Nemzeti Lovas Színház bemutatja: Szent László, a lovagkirály
népi rockopera 2 felvonásban
Időtartam: 2 x 60 perc

A történet szerint Laczfi Endre, - Lajos király egyik legjobb hadvezére - elindul a tatár ellen, Moldva vidékére, de seregei kevésbé bírják a számlálhatatlan tatárt, így Szent Lászlóhoz imádkozik. Történetünk fő misztikuma abban rejlik, hogy maga Szent László, halála után mintegy 300 évvel, a jól ismert legenda szerint kel életre. A mongolok ellen vívott csata harmadnapján, a döntő ütközetben kilépve kőkoporsójából, gyönyörű érclovával, hatalmas csatabárdjával, győzelemre segíti az igencsak megfogyatkozott létszámú, vesztésre álló székely sereget. Szelleme, jobban mondva szellemisége végig kíséri történetünket, megmutatva a ma emberének, ki is volt Isten “legnagyobb harcosa”.

Laczfi Endre kegyelmet gyakorol a levert tatár sereg felett, és a döntés jogával ruházza fel őket. Vajon sikerül meggyőznie a mongol vezért, hogy vegyék fel a keresztet? Legendák hosszú sorával próbálja jó útra terelni a pogány foglyokat. édőszentünk, Szent László szelleme ma is velünk él, üzenve, a magyar nép nem tűr idegen hatalmat, mindig erős és szilárd nép marad. Örökre az ő védelme alatt állunk.

Nincs csodálatosabb és nemesebb feladat, mint e legendát életre hívni és történelmünk dicső pillanatait e varázslatos király történetein keresztül bemutatni. A produkció tulajdonképpen egy nagyszabású, a középkori lovagi tornák hangulatát idéző, nagy kosztümös népi rockopera. A küldetésünk, hogy megismertessük a nézőkkel azokat a legendás történelmi hőseinket, akinek valamilyen módon kapcsolatuk volt a lóhoz, a magyarok mitikus állatához.
 
Alkotók:
Rendező: Pintér Tibor
Író: Deák - Lőrincz Andrea
Zeneszerző: Mészáros László
Koreográfus: Ifj. Nádasdy András
Kosztüm: Csaba Krisztina, Szász Alexandra, Reményi Lili
Díszlet: Takaró Áron, Bak Zoltán
Technikai vezető: Bódi Csaba

Szereposztás:
SZENT LÁSZLÓ................... Pintér Tibor
LACZFI ENDRE.................... Mohácsi Márk
ILONA, László szerelme....... Ilyés Jenifer
SÁRA, Laczfi felesége.......... Pápai Kíra
RÓZA, szakácsnő................. Papadimitriu Athina/Ambrus Izabella
ATLAMOS............................. Gazdik Dávid
LAJOS KIRÁLY..................... Bencze Sándor
JÁNOS BARÁT..................... Csizmadia Ákos
FUTÁR.................................. Sipos Balázs

továbbá közreműködik a Nemzeti Lovas Színház tánckara és lovasai, valamint a Kiskunhalasi Lovasbandérium és az izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap és a Magyarságkutató Intézet támogatása által valósul meg.

A rendezvény, a hatályos kormányrendelet értelmében kizárólag védettségi igazolvánnyal, 18 éven aluli személyek esetében védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel látogatható. 
A védettségi igazolvány, az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatásával együtt érvényes, mely a belépéskor ellenőrzésre kerül.
A rendezvényen maszk használata nem kötelező.

A rendezvény területére esernyő nem hozható be, kérjük egyéb esővédő ruházat alkalmazását.

Mozgáskorlátozott jegyek vásárolhatóak. Információ: Ladányi Alíz  ladanyializ@gmail.com

A rendezvényeken kép – és hangfelvétel készülhet, amelyen bármely látogató feltűnhet. Az ilyen felvételekkel kapcsolatosan a látogatók semmilyen követeléssel nem élhetnek a szervezőkkel, a felvétel készítőivel illetve annak jogos felhasználójával szemben.A rendezvényen bármilyen eszközzel történő kép- és/vagy hangrögzítés szigorúan tilos. (Idetartozik a mobiltelefonokkal készített kép- vagy hangfelvétel is). A jelen szabály be nem tartása szerzői- és szomszédos jogi jogsértés büntető és/vagy polgári jogi jogkövetkezményeit vonja maga után. Amennyiben a látogató a személyzet felszólítására sem hagy fel az előadás, illetve rendezvény alatt a hang-, illetve hang- és képrögzítéssel, a személyzet felszólíthatja az érintett vendéget a nézőtér elhagyására, melynek a látogató kártérítési-, vagy a jegy árának visszatérítési igényéről történő lemondásával haladéktalanul köteles eleget tenni.