Program


Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók III. / Beethoven és Mendelssohn
2

Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók III. / Beethoven és Mendelssohn

Műsor:
Ludwig van Beethoven: 5. (D-dúr) trió, op. 70/1 („Szellem”)
Felix Mendelssohn-Bartholdy: 1. (d-moll) trió, op. 49

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 16. szombat, 19:00

Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók III. / Beethoven és Mendelssohn

Közreműködik:
Stark János Mátyás – hegedű
Devich Gergely – cselló
Ránki Fülöp – zongora

Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely 2023-as kamarasorozata a négy évszakot egy-egy koncerttel koronázza meg a BMC Koncerttermében. A fiatal művészek a zongoratrió-irodalom kiemelkedő remekműveiből válogatnak Mozarttól Ravelig. Az első három hangversenyen triópárosítások szólalnak meg, hol a művek különbözőségét és sokszínűségét, hol azok közös vonásait hangsúlyozva, a negyedik műsorban pedig egy-egy duószonátát is hallhat a közönség, ami a zenészek régebbre visszanyúló páros együttműködéseiről tanúskodik.

Beethoven egyik tanítványa Hamlet apjának szellemét vélte felfedezni a D-dúr trió egyszerre sötét és éteri második tételében. Nem járt messze az igazságtól: a zeneszerző eredetileg egy elvetélt Macbeth-opera boszorkányjelenetéhez vázolta fel az anyagot. A kedélyes és valóban szellemes szélső tételeket kaleidoszkópszerű változatosság teszi még szórakoztatóbbá. Ez az első olyan triók egyike, amelyekben a három hangszer teljes egyenrangúságot élvez.
Már a bemutatón nagy sikert aratott Mendelssohn d-moll triója, amelyet Schumann kora mestertriójának minősített, és megjósolta, hogy a következő generációk is örömüket lelik majd benne. Hol a zongora kap szárnyra virtuóz menetekkel, hol a cselló nyilatkoztat ki széles ívű, az olasz opera szellemében született dallamokat, a scherzo könnyed lábú tündérei pedig szertelenségükkel állítják kihívások elé a zongoristát.

Ajánlatunk


A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!