Program


Planéták

Planéták

Az idei év legnagyobb szabású szimfonikus hangversenye, ahol két fiatal, de máris világhírű vendégművész tolmácsolásban hallhatjuk az angol zeneirodalom klasszikusait.

Aktuális előadások



E. Elgar: Csellóverseny
G. Holst: A Bolygók

Szólista: Szabó Ildikó, cselló
Aurin Leánykar (karnagy: Durányik László)
Vezényel: Leo McFall

Edward Elgar brit zeneszerző. Bár tipikus angolnak szokás gondolni, zenéjére a kontinentális Európa sokkal inkább hatott, mint a szigetország kultúrája. Az e-moll csellóverseny 1919-ben íródott, témája sokak szerint az első világháború és annak következménye, az egész emberiséget érintő veszteség. Az ősbemutatóra 1919-ben, Londonban került sor. Ekkor nem aratott sikert a darab, az igazi áttörésre 1962-ig, Jacqueline du Pré feltűnéséig kellett várni…
A bolygók (The Planets, Op. 32) Gustav Holst  héttételes, 1914 és 1916 között keletkezett zenekari szvitje. A  mű minden tételét a naprendszer addig ismert egy-egy bolygójáról nevezte el – a Föld kivételével –, a tételek a bolygók asztrológiában ismert karaktereit mutatják. A monumentális zenekarra és női karra írt mű olyan zeneszerzők inspirációs forrása lett, mint John Williams, vagy Hans Zimmer.

Szabó Ildikót Starker János 2007-ben úgy jellemezte, hogy olyan rendkívüli tehetséggel rendelkezik, mely a világkarrier lehetőségét hordozza magában („an exceptionally gifted young cellist”). Azóta Szabó Ildikó méltán váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a magyar művésznő 16 nemzetközi versenyen nyert díjat, köztük a 2014-es Pablo Casals Csellóversenyen, ahol csak neki nyolc díjat ítéltek oda.
„Egy vérbeli előadó, akinek van mondanivalója, és ezt szívesen osztja meg a közönséggel.” – így jellemzi őt Fischer Iván, aki Ildikót több alkalommal is felkérte szólistának a Budapesti Fesztiválzenekarral. Ezenkívül fellépett már a Concerto Budapesttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Magdeburgi Filharmóniával, a Hamburgi Szimfonikusokkal és a Chamber Orchestra of Europe-pal is.

Leo McFall kiemelkedően tehetséges, fiatal angol karmester, a Thesszaloniki Állami Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Symphonieorchester Vorarlberg vezető karmestere. Erős kapcsolat fűzi az Alma Mahler Kammerorchesterhez is, amely a legjobb európai zenekarok fiatal zenészeiből áll.
 
Fellépett a BBC Filharmonikusokkal, a Hannover Banddel, az Orchestre National de Lyon, az Orchestre du Capitole de Toulouse, a Dortmundi Filharmonikusokkal, a Belgrádi Filharmonikusokkal, az Oulu Sinfonia és a Kuopio Szimfonikus Zenekarral. Emilie Mayer korai szimfóniáiról készült felvétele elnyerte a 2021-es Opus Klassik-díjat a 18. századi szimfonikus zene legjobb felvételéért, és szerepelt a New York Times „2020 legjobb klasszikus felvételei” listáján.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!