Program


Palya Bea és Mari Kalkun / „Selymeim” – Énekesnők a nagyvilágból
2

Palya Bea és Mari Kalkun / „Selymeim” – Énekesnők a nagyvilágból

A két énekes egy észtországi, tallinni Palya-koncert után találkozott, és talált egymásra.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 29. szombat, 19:30

Palya Bea és Mari Kalkun
„Selymeim”
Énekesnők a nagyvilágból

Palya Bea 2014-es Nő című lemeze inspirálta, indította útjára 2015-ben a „Selymeim” - Énekesnők a nagyvilágból című sorozatát a Müpában, amelynek keretében közös koncertre invitál számára fontos, ám a magyar közönség számára talán még kevésbé ismert „dalos-tündéreket, zenész-amazonokat”. Kurd (Çiğdem Aslan), zöld-foki szigeteki (Mayra Andrade), norvég (Beate S. Lech) és iráni gyökerű, de Törökországban élő (Michal Elia Kamal) énekesek után ezúttal az észt folklórt anyanyelveként beszélő Mari Kalkun a vendég.

Mari Kalkun Palya Beához hasonlóan énekelt történetekben gondolkodik, az észt folklór az anyanyelve, de ismeri az ottani kisebbségek nyelvjárásait is. Sokat jár gyűjteni, saját maga készíti a hangszereit, és leggyakrabban egyedül áll a színpadon. Letisztult, intim módon, ám rendkívüli kreativitással és erővel tálalja az önmagán átfolyatott észt folklórt, Palya Bea szavaival „lényéből, hangjából ősi nőiség árad.” A két énekes egy észtországi, tallinni Palya-koncert után találkozott, és talált egymásra. „Mari született történetmesélő, törzsi énekeseket megidéző énekmondó, bátran kísérletezik a hangadás ezer módjával, a díszített dallaménekléstől az állatutánzó hörgésen, eszkimó lihegésen át a csengő tisztaságú, északi fényt idéző sámánisztikus kiáltásokig - kijön az ő ajkán bármi, ami a történet megelevenítését szolgálja.” A „Selymeim” koncertek szokásos menetéből - két önálló előadás és közös zenélés - ezúttal várhatóan majd az utóbbi domborodik ki. „Nagyon várom ezt a koncertet vele: nyitott kísérletezés, női sorsfonalak egybeszövődése. Közös kreativitás szempontjából talán az egyik legizgalmasabb »Selymeim«-alkalom lesz. Énekelt északi ősi mese, palyabeás közép-európai dallamokkal fűszerezve.”

ének, kannel, lábcsengő, harmonika, zongora: Mari Kalkun
ének, sansula, tapan, televi: Palya Bea

Közreműködők:
nagybőgő - Orbán György
dob, ütőhangszerek - Czirják Tamás
fúvós hangszerek - Szokolay Dongó Balázs
cimbalom - Lisztes Jenő

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!