Program


Palojtay János és Szőcs Kristóf négykezes Schubert-estje

Palojtay János és Szőcs Kristóf négykezes Schubert-estje

komolyzenei koncert egy szünettel, 90 perc, 2021

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. december 29. szerda, 19:30

Franz Schubert: 6 Grandes marches D.819 no. 1, no. 2, no. 3
Franz Schubert: Asz-dúr variációk egy eredeti témára D.813
- szünet -
Franz Schubert: 6 Grandes marches D.819 no. 4, no. 5, no. 6
Franz Schubert: Lebensstürme D.947

Ma már nehéz elképzelnünk egy olyan világot, melyben semmilyen mesterséges zenelejátszó eszköz nem létezik; ahol a zenehallgatás egyetlen módja, ha mi magunk, vagy a minket éppen körülvevők valóságos hangszereken játszanak. Pedig nem is olyan borzasztó régen, a XIX. század Európájában számos nagyzenekari mű - például Beethoven szimfóniái - csak úgy tudott széles körben ismertté és népszerűvé válni, hogy baráti társaságok, polgári családok adták elő vonósnégyes-, vagy négykezes zongora-átiratban. A négykezes bizonyos szempontból hálás műfaj: 20 ujj lényegesen könnyebben tud széles regisztereket átölelő telt hangzást elérni, mint feleannyi, így rövid úton népszerűvé vált ez a fajta ,,munkamegosztás". Minden valószínűség szerint Schubert is nap mint nap találkozott ilyen átiratokkal, s talán ez, vagy csak az együttjáték öröme - ő maga amellett, hogy kiválóan énekelt és hegedült, zongorázott is - inspirálta arra, hogy sorra ontsa magából az eredeti négykezes kompozíciókat, melyeknek ismertsége - egy-két kivételtől eltekintve - még ma is messze elmarad azok színvonalától.

1818 és 1824 nyarát Schubert Zselízen töltötte, Esterházy János gróf meghívásának eleget téve, hogy Mária és Karolina grófkisasszonyokat tanítsa zenére. A kulturálisan pezsgő felvidéki birtokon különösen jól érezte magát a zeneszerző, és számos négykezes darabot komponált tanítványai számára, köztük olyan híres opusokkal mint az f-moll fantázia, vagy a Divertissement à la hongroise.  Az est fellépői, Palojtay János és Szőcs Kristóf elsősorban a második zselízi nyár során született kevésbé ismert, azonban nem kevésbé kiváló műveiből adnak elő, de elhangzik a zeneszerző életének utolsó évében keletkezett, méltán népszerű Lebensstürme is. A két zongoraművész számos szempontból hasonló zenei háttérrel rendelkezik, mindkettőjük számára meghatározóak voltak mesterük, Kemenes András órái a Zeneakadémián, aki - akárcsak Schubert - gyakran választotta tanítása eszközéül a tanítványaival való négykezesezést. A művészek rajongása a schuberti világ iránt az akadémiai évek után is megmaradt, ezen a lelkesedésen szeretnének osztozni közönségükkel december 11-én.

Jegyár: 2.000 Ft

Tovább a Zenei példaképek sorozat további programjához>>>

A Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című sorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Emberi erőforrások Minisztériuma      Emberi Erőforrások Támogatáskezelő 

Ajánlatunk


komédia, szerencsejáték egy részben

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a Hans Zimmer zenéje című nagyszabású műsorával. A Dűne, A Karib-tenger kalózai, Pókember 2, Sherlock Holmes, Madagaszkár, Csillagok között, A Da Vinci-kód, Pearl Harbor, Gladiátor, Mission Impossible, és a legendás Hans Zimmer sok más műve a híres Lords of The Sound szimfonikus zenekar előadásában!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!