Program


Orbán György és tanítványai - Dragony Tímea, Szalai Katalin és Gyöngyösi Levente estje/Előhang 18:30
2

Orbán György és tanítványai - Dragony Tímea, Szalai Katalin és Gyöngyösi Levente estje/Előhang 18:30

„Mesterember vagyok. Komponálás közben mindig gyaluforgácsszagot érzek a zongora mellett.” A 2023/24-es évad zeneszerzője, Orbán György fogalmazta meg ekként zeneszerzői hitvallását egy interjúban, arra utalva, hogy számára a zeneszerzés elsősorban munka és szolgálat, miként az 1800 előtti zeneszerzők számára is az volt.  több

Aktuális előadások



Esztétikai ideálja is ide vezeti: a zene legyen érthető, megindító, a szó hagyományos értelmében szép. Orbán György azonban nem csupán ebben az értelemben mester, hanem tanárként is, és a koncert erre világít rá, amikor három, immár a középgenerációhoz tartozó zeneszerző, egykori Orbán-növendék művei lépnek kapcsolatba a mester zenéjével.

Orbán György 1982 és 2009 között tanított zeneszerzést és zeneelméletet a budapesti Zeneakadémián. A három zeneszerző, akinek művei mesterük darabjai mellett megszólalnak, nemcsak tanítványként kötődnek Orbán Györgyhöz, hanem folyamatosan kamatoztatják is azt a szellemi tőkét, amit tőle kaptak. A koncert kezdetén Gyöngyösi Levente az általa vezetett Seventeen Singers élén Orbán György és saját kórusműveit vezényli, rávilágítva arra, hogy a tonalitás, az énekelhetőség és a többezer éves latin szövegek még a második ezredforduló tájékán is nagy teret hagynak a zeneszerzői fantázia számára. Dragony Tímea kamarazenekari műve, a 2018-ban bemutatott Gwethyr a kelta misztika világába vezeti el a hallgatót: vérbeli programzeneként a címszereplő kelta isten alakját önti hangokba. Szalai Katalin új, ez alkalomra írott kamarazenekari darabja, az Idézőjelek konkrét zenei idézetekkel dolgozik: nemcsak Bachtól, Schuberttől és Mozarttól, hanem Orbán Györgytől is idéz, hogy aztán az eredeti gondolatokat új oldalukról mutassa be. A koncert záró számaként végül Orbán György új kamarakantatátája szólal meg. A Dominus Tecum - A Leány és az Arkangyal című darab Gábriel arkangyal és Szűz Mária dialógusa. Orbán György az angyali üdvözlet és Mária hálaénekének híres szövegét alakította drámai párbeszéddé, vagyis eredeti módon afféle dramatizált Magnificatot hozott létre, a hozzá illő, emelkedett és megindító zenével.

Az előadást 18.30-tól Előhang címmel műismertető előadás előzi meg. További részletekről a koncert előtti hetekben a honlapunkon tájékozódhatnak.

Műsor:

Orbán György: Ave Regina caelorum (1990)
Gyöngyösi Levente: Dixit Dominus Domino meo (2017)
Gyöngyösi Levente: Beati mundo corde (2022)
Orbán György: Nobis natus (1990)
Gyöngyösi Levente: Amicus meus (2023)
Gyöngyösi Levente: Vulnerasti cor meum (2018)
Gyöngyösi Levente: Oculi autem eius (2022)
Dragony Tímea: Gwethyr (2018)
Szalai Katalin: Idézőjelek (2024) - ősbemutató
Orbán György: Dominus Tecum - A Leány és az Arkangyal (2023) - ősbemutató

Vezényel: Gyöngyösi Levente

Közreműködők:

mezzoszoprán: Kun Ágnes Anna
basszus: Kovács István
Seventeen Singers (művészeti vezető: Gyöngyösi Levente)
Liszt Ferenc Kamarazenekar (művészeti vezető: Várdai István)

Rendező: Müpa

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!