Program


Női művészek – A korszak arcai

Női művészek – A korszak arcai

Fedezze fel a georgiai (grúziai) női művészek lenyűgöző és sokszínű alkotásait a múlt évszázad elejétől napjainkig!

A Pesti Vigadó VI. emeletén idén májusban a „Női művészek – A korszak arcai” című kiállítást tekinthetik meg, amely Magyarországon először mutatja be átfogóan a modern georgiai képzőművésznők alkotásait.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Fedezze fel a georgiai (grúziai) női művészek lenyűgöző és sokszínű alkotásait a múlt évszázad elejétől napjainkig!

A Pesti Vigadó VI. emeletén idén májusban a „Női művészek – A korszak arcai” című kiállítást tekinthetik meg, amely Magyarországon először mutatja be átfogóan a modern georgiai képzőművésznők alkotásait. A tárlat egyúttal a Georgia Függetlenség Napjának ünnepe is.

A kiállításon Helene Akhvlediani, Ketevan Magalashvili, Tamara Abakelia, Esma Oniani, Lia Shvelidze és Sophia Cherkezishvili alkotásai láthatóak. A tárlat georgiai női művészek négy generációjának műveiből válogat: a bemutatott alkotók mindegyike korának fő irányzatait jeleníti meg saját képzőművészeti alkotásain keresztül.

A kiállítás a huszadik századot és a jelenkort öleli fel: ennek kapcsán pedig az úgynevezett Tbiliszi Modernista Mozgalom, a szocialista realizmus, az enyhülés ideológiamentes művészete és a posztmodern művészet alkotásait mutatja be. 

A huszadik század első feléből datálódó, egy terembe összegyűjtött alkotásokat a „nő, mint a modernizáció és az emancipáció” szimbólumfogalma egyesíti. A kortárs művésznők alkotásaiból kialakított másik műcsoport a „nő, mint a művészet fő motívuma” összefogó téma köré épül. A kiállítás mindkét fogalom vonatkozásában a huszadik századi női alkotók által a képzőművészet terén létrehozott, általános trendeket jeleníti meg.

Mindkét mozgalom, a modernizmus és a posztmodernizmus, amely Georgiában a vasfüggöny évtizedei és a fiatal állam önrendelkezésének ezt követő nehéz időszaka ellenére fejlődött ki, a georgiai és az európai kultúra közötti jelentős összhangot igazolja.

Georgiai festők kiállításának első alkalommal ad otthont a Pesti Vigadó. A kiállítási tárgyak többsége a Georgiai Nemzeti Művészeti Múzeum és a Georgiai Nemzeti Galéria gyűjteményéből származik.

A rendezvényt Georgia Kulturális és Sportminisztériuma szervezi a magyarországi Georgiai Nagykövetséggel, a Magyar Művészeti Akadémiával és a Pesti Vigadóval együttműködésben.

A projekt kurátora a Georgiai Nemzeti Galéria.

Kiemelt kép: Ketevan Maghalashvili: Önarckép

 

Ajánlatunk


A szenvedélyes hangú, expresszív és szuggesztív hangú tenor, a Royal Opera House, Teatro Regio di Torino és a Gran Teatre del Liceu után, először ad egész estés, önálló koncertet Magyarországon.

Rudi van Dantzig – Toer van Schayk / Pjotr Iljics Csajkovszkij A HATTYÚK TAVA Klasszikus balett három felvonásban

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!