Program


MET 2022/2023 - Strauss: A rózsalovag

MET 2022/2023 - Strauss: A rózsalovag

Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából két szünettel, 282 perc, 2023
német nyelven angol és magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 23. vasárnap, 17:00

Rendező: Robert Carsen
Vezényel: Simone Young
Szereplők: Lise Davidsen (Tábornagyné), Isabel Leonard (Octavian), Erin Morley (Sophie), Katharine Goeldner (Annina), René Barbera (olasz énekes), Thomas Ebenstein (Valzacchi) Markus Brück (Faninal), Günther Groissböck (Ochs báró)

Álomszereposztásban látható Strauss nagyszerű bécsi vígjátéka, A rózsalovag. Lise Davidsen szoprán az idősödő tábornagyné, a mezzoszoprán Isabel Leonard pdig a szeretője, Octavian szerepében látható. A szoprán Erin Morley mint Sophie, a gyönyörű fiatal nő tűnik fel, aki ellopja Octavian szívét a marsallnétól. A basszus Günther Groissböck a faragatlan, ördögi Ochs báró szerepében tér vissza, Markus Brück pedig Sophie gazdag apját, Faninalt alakítja. A Met karmesteri pódiumára Simone Young áll majd, hogy vezényelje Robert Carsen fin-de-siècle korszakba helyezett rendezését. Ugyanis az opera eredetileg az 1740-es években játszódik Bécsben, de a Met jelenlegi produkciója a Habsburg Birodalom utolsó éveire helyezi át a helyszínt.

A századfordulós, idealizált Bécsében játszódó történet, Strauss legnépszerűbb operája egy bölcs nőről szól, aki egy sokkal fiatalabb férfival keveredik szerelemi viszonyba, de végül kénytelen elfogadni az idő törvényeit, és bölcsen átengedni őt a férfi új szerelmének, egy csinos, fiatal örökösnőnek. Hofmannsthal lenyűgöző librettója ügyesen vegyíti a komédiát, az álmodozó nosztalgikus fantáziát, a valódi emberi drámát, a filozófiát és a társadalomrajzot. Strauss nagyszerű partitúrája is több szinten működik, ötvözi Mozart kifinomultságát Wagner epikus nagyságával. A rózsalovag zenéje buja, gazdag és rendkívül romantikus – talán meglepő módon, ha figyelembe vesszük, hogy a zeneszerző csak két évvel korábban írta a zavarbaejtően éles és modern Elektrát. Az ezüstrózsa bemutatása szárnyaló énekvonalaival, a csillogását tükröző kromatikus figurákkal elragadóan szép. És gyakran jelennek meg a keringők is, hol döcögősen, hol elegánsan.

Richard Strauss (1864–1949) lenyűgöző zenekari műveket és dalokat komponált, mielőtt hosszú és termékeny pályafutása második felét a színpadnak szentelte volna. 1909-es Elektra című operája volt az első együttműködése Hugo von Hofmannsthal (1874–1929) bécsi íróval és költővel, aki a következő 20 év során további öt librettót írt Straussnak, a színháztörténet egyik legfigyelemreméltóbb együttműködése keretében.

A 2022/23-as MET-évad további közvetítései itt érhetők el>>>

Jegyinformációk

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában.

Belépőjegy: 4900 Ft
Továbbra is van lehetőség 4500 Ft-ért kedvezményes jegy váltásra azoknak, akik az évad legalább öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.

 

Forgalmazó: Cikanek Management

Ajánlatunk


Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló AI látványosság!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!