Program


Magyar Állami Népi Együttes - Az örök Kalotaszeg
2

Magyar Állami Népi Együttes - Az örök Kalotaszeg

Varga Ferenc „Csipás” emlékének

Aktuális előadásokA Magyar Állami Népi Együttes Az örök Kalotaszeg című műsora egy bánffyhunyadi zenész család, a Vargák, „Csipások” zenéje kapcsán foglalja össze Kalotaszeg tipikus román, magyar, cigány népzenéjét, táncait.

Ha a Magyarország felől utazó átkel a Királyhágón, hamarosan Kalotaszegen találja magát. Jellegzetes, dombos erdélyi táj, a Nyugati-Kárpátok árnyékában. Az első jelentősebb városka Bánffyhunyad, ahol fellelhetők még a falusi lét romjai, a megcsúnyult, modern építmények mögött. A város elején csillogó pléhfedelű, Mercedes jelvényű cigánypaloták, a legújabb idők szomorúan hivalkodó építményei. A Főtéren tatárjárás után épült magyar református templom. A vasúton túl, Váralmás felé, cigánykolónia, düledező, széteső házakkal. Ezen a fertályon élnek ma is a magyar, református cigány „Csipások”. A család első híresebb tagja Varga Ferenc „Csipás”, a „Balkezes” volt. Fiai is zenészek lettek, s mivel hagyományosan a cigányok szolgáltatták ezen a tájon mindenkinek a zenét, apjuk örökébe léptek, egész Kalotaszegen közmegelégedésre játszottak, magyaroknak, románoknak, cigányoknak egyaránt. A fejben és szívben összegyűlt hatalmas tudás ifjabb Varga Ferenc „Csipás” művészetében tetőzött. Nem ismerünk máshonnan Kalotaszegről ennyire klasszikusan kiegyensúlyozott, az előadásmódra, hegedűtónusra, arányokra ilyen magas szinten figyelő hangszeres népzenét, mely az egyéni, virtuóz hangzás és a közösségi tudás ennyire örökérvényű, művészi szintézise. A „Csipás” név a magyar népzenészek között összefonódott Kalotaszeggel, legendává vált. Munkánkat segítette, hogy viszonylag nagy terjedelmű gyűjtések is rendelkezésünkre álltak.

Az a világ, amelynek zenéjét és táncait ebben a produkcióban összefoglaljuk, végérvényesen a múlté, ám a drasztikus, kijózanító változások, a durva pléh-realitás ellenére, fejünkben és szívünkben örökre megmarad. Együtt élünk őseink Kalotaszegével. A vidék nemzeteinek jellemző táncai összefonódnak ezzel a zenével, mely egységes, örökérvényű és magyar.

Kelemen László

 

Zenei rendező és szerkesztő:           Kelemen László

Viselet és jelmeztervező:                   Tóth Ildikó

Díszlettervező:                                  Ménes Ágnes

Fény:                                                Kovács Gerzson Péter

Néprajzi tanácsadó:                         Borbély Jolán

 

Rendező-koreográfus:                     Farkas Zoltán „Batyu”

 

 

Előadja:                                           a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Szólót énekel:                                   Pál Eszter / Kubinyi Júlia, Hetényi Milán

 

Zenekarvezető:                                Radics Ferenc

Tánckarvezető:                                 Ágfalvi György

Tánckari asszisztensek:                   Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

 

 

Művészeti vezető:                            Pál István Szalonna

 

Együttesvezető:                               Mihályi Gábor 

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!