Program


KMO Filmklub - Álombrigád (1985)

KMO Filmklub - Álombrigád (1985)

Mindenkit szeretettel várunk, aki kíváncsi és szeretne mindig valami újat és újat tanulni, a múltat, a jelent és a jövőt egységben, teljes szépségében látni.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 12. péntek, 18:00

KMO FILMKLUB 2024

2024-ben a Budapest 150 programsorozathoz kapcsolódva válogatjuk a filmeket. A vetítéseket követően közös beszélgetésre kerül sor Bárdos Csaba, filmesztéta vezetésével.

04. 12. péntek 18.00 // Álombrigád 1985 (Jeles András –vígjáték)

A történetmesélés bizony nehéz dolog, így hát a mesélőnek többször is neki kell rugaszkodnia, hogy elkezdődjön a film. Végre megpillanthatjuk a főhőst, Oláh Gyula brigádvezetőt, aki olykor a magafajta ember számára szokatlan tevékenységet is folytat. Előbb egy kis kék füzetbe lejegyzi munkatársai, főnökei szavait és tetteit, majd elhatározza, hogy brigádjával színre viszi Gelman: Prémium című darabját. Az előadás megszervezése azonban egyre több nehézségbe ütközik.

Az Álombrigád szürrealista filmszatíra. Jeles András a Rákosi-korszak hírhedt termelési filmjeit forgatja ki. A sematikus paneleket és jellegzetes vizuális megoldásokat erősen idézőjelezve, szatirikusan használja. A szoborszerűen megmerevedő figurák, a bizarr élőképek a szocialista propaganda ürességét leplezik le. A különféle töredékekből és groteszk epizódokból összeálló tabló kíméletlenül mutat rá a széthulló Kádár-rendszer nyomasztó kilátástalanságára. Az idealizált karakterek helyett valódi munkás hősöket látunk, a történet a szemünk előtt formálódik. Sodródunk velük, mégsem tudjuk meg, színre került-e végül az előadásuk. Jeles András filmjében minden eltorzult, karcos, darabos. A cselekményt váratlan bevágások, oda nem illő betétek, meglepő filmrészletek és álomjelenetek akasztják meg. Az Álombrigád az érzékek szintjén mond keserű ítéletet a szocialista Magyarország hétköznapi valóságáról. Nem konkrét problémákat boncolgat, nem ítélkezik.

Ajánlatunk


Mi a közös egy régiségkereskedőben, egy képviselő feleségében és két fodrászban? Legyenek szemtanúi egy gyilkossági nyomozásnak és az est végére mindenre fény derül, amennyiben aktív részvevői lesznek a bűnügy megoldásának.

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!