Program


Kartonpapa

Kartonpapa

A lelki egyensúlyvesztés egyik alapvető forrása az ember életében a veszteségélmény. A gyász valamilyen veszteség következtében létrejövő magatartási formák összessége. Éva, a darab egyik szereplője, nemrég veszítette el férjét, Miklóst, ám képtelen feldolgozni ezt a helyzetet, ezért kivágja a férfi figuráját kartonból, és úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben volna vele – mintha élne.

Aktuális előadások
Éva, “Miklós” és fiuk, Zsolt vacsorára hivatalos Éva testvéréhez, Károlyhoz, és annak kulturált, értelmiségi, felvilágosult családjához. A vacsora célja, hogy megbeszéljék, miképpen osszák el a családi vagyont, ezzel szemben váratlanul elszabadulnak az indulatok, és hirtelen minden a visszájára fordul.

"KÁROLY -  Sziasztok! Gyertek csak!
ÉVA          -  Sokat késtünk?
KÁROLY   -  Ugyan már! Fáradjatok beljebb! (Belép egy középkorú nő, Éva, egy életnagyságú kartonpapír férfit hoz magával. Mellette egy jóképű, magas, kissé hajlotthátú srác, Zsolt.)
ÉVA          -  Ne haragudjatok a késésért, de Miklósnak volt egy fontos telefonja, és még tankolnunk is kellett! (Juci és Helga döbbenten mered a kartonfigurára.)
KÁROLY   -  Semmi gond, Évikém, fő, hogy itt vagytok! (csend) Hát… szervusz, Miklós! (sürgetőleg néz a feleségére)
JUCI         -  (meggyőződés nélkül) Szervusz, Miklós. Jól nézel ki.
ÉVA          -  Ugye?! Megint okoskodott, hogy farmerben akar jönni, meg hogy unja már ezt a zakót.
KÁROLY   -  Pedig nagyon jól áll neki!”

“Ide vezet a nagy szabadság.” (közép-európai szólás) – írja Tasnádi István a groteszk, vicces “mese” homlokára. A darab alapfelvetése: mennyire vagyunk autonómiára képesek – úgy, mint egyén, és úgy, mint közösség. Vannak bizonyos kötelezően követendő rendszerek, mechanizmusok, melyek működtetnek házasságokat, szülő-gyerek kapcsolatokat – akár jók ezek, akár rosszak. Ha felbukkan azonban egy olyan személy, hívhatjuk agresszornak, aki befolyása alá vonja a környezetét, akkor igenis felelőssé tehető a környezet is, amennyiben hagyja a helyzetet elfajulni. A Kartonpapa ezt analizálja hol drámai, hol tragikomikus elemek bevonásával.

Tasnádi István: Kartonpapa
 
Szereplők:
Éva.............. Mészáros Sára
Károly.......... Hüse Csaba
Juci.............. Nyári Szilvia
Zsolti............ Mucsi Kristóf
Helga........... Szvetnyik Kata
 
Látványtervező: Zöldy Z. Gergely
Világítástervező: Memlaur Imre
Szcenikai vezető: Szalai József
ügyelő: Szűcs László
súgó: Simon Ildikó
segédrendező: Bereczki Csilla

RENDEZŐ: TASNÁDI CSABA