Program


IZP-estek - Kiss Róbert: The second sex; Thury Zita: Reset (munkacím)
2

IZP-estek - Kiss Róbert: The second sex; Thury Zita: Reset (munkacím)

Fókuszban a fiatal alkotóművészek - Mozgásban az Imre Zoltán Program!
Thury Zita: Reset
Kiss Róbert: The second sex
-dupla előadás-  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. november 30. hétfő, 19:00

időtartam: 35
korosztály: 16+
BEMUTATÓ

Thury Zita: Reset

Két klímamenekült életének azon szakaszába pillanthatunk be, amelyben próbálnak beilleszkedni egy olyan társadalmi rendszerbe, ami a klímatudatosság jegyében épült fel. A globális felmelegedés elérte azt a szintet, hogy emberek tömegei kénytelenek új otthont találni és teremteni maguknak egy idegen államban, ahol a további katasztrófák elkerülése miatt nagyon szigorú szabályozás alatt élnek ennek az új világnak a polgárai. A törvények legkisebb áthágása kitoloncolást von maga után, ami a legrosszabb büntetés: visszakerülni a katasztrófák által sújtott területre. Egy újfajta politikai és gazdasági rendszer van kialakulóban, ám ezúttal egy jó cél érdekében: egy empatikusabb, humánusabb, élhetőbb világ megteremtéséért. Ehhez azonban sok mindent át kell értékelni, és változtatni kell viselkedésünkön. 

Hogyan vetkőzhetjük le szokásainkat, berögződéseinket, és miképp tudunk alkalmazkodni?  Mi mindenről kell lemondanunk, milyen áldozatokat kell hoznunk? Valóban olyan nagy áldozatok ezek? Miért nehezebb önállóan cselekedni, mint kontroll alatt tenni, ha a cél és az eszköz is ugyanaz? 

Ezekkel a kérdésekkel küzd a menekült pár, akiknek a történetét követjük. Minden erejükkel próbálnak integrálódni, de folyton folyvást rájuk tör a nosztalgia: a fogyasztás kellemes emlékei, vágyódás abba a világba, ahol az individuum állt minden felett. Vágynak a világ után, mely az önmegvalósítás, egoizmus, és egyéni boldogság szentségét hirdette a közjó helyett.  Ahogy az ő erőfeszítéseiket figyeljük, tanúi lehetünk, hogy milyen nehézségekbe ütköznek, miből merítenek erőt újra és újra a folytatáshoz. Idővel nem csak a múlt “megszépült messzességeként” tekintenek már vissza, hanem formálódik a jellemük. A nosztalgiát felváltja a tisztánlátás, így a visszaemlékezések új értelmet nyernek.

A Reset című összművészeti előadás a kortárstánc, próza és videóművészet fúzióján keresztül közelít jelenünk egyik meghatározó problémájához, a klímaváltozáshoz. Természeti katasztrófa közeleg, de az emberi természet mintha nem lenne hajlandó változni.  Az előadás napjaink hedonista, pazarló életformájának nemcsak következményeit- környezetünkre és embertársainkra kifejtett hatásait- hanem az okát is vizsgálja, ami az egyén boldogságra való törekvése.

Táncos-alkotók: Tóth Laura, Váth Máté
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Zene: Vörös Ákos
Videó: Csizmadia Bendegúz
Látvány: Gyöngy Orsolya
Rendező: Thury Zita
Mentor: Téri Gáspár

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, SÍN Művészeti Központ, Műhely Alapítvány
A produkció a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

--------------------------------------------------------------------------------------------

időtartam: 30 perc
korosztály: 18+ 
BEMUTATÓ

Kiss Róbert: The second sex
(Simone de Beauvoir azonos című könyve alapján)

A mű 1949-ben jelent meg, két kötetben. Alapvetően filozófiai mű, mely a mai napig nem vesztette érvényét. Simone, a korabeli filozófiai irányzat, egzisztencialista fenomenológia egyik képviselője, munkásságát továbbá erős Marxista behatás jellemzi. Bár Jean-Paul Sartre felesége volt, akivel nyitott kapcsolatban éltek, mégis saját filozófiája közelebb állt Maurice Merleau-Pontyhoz.

A műben a biológiai, történettudományi, antropológia, pszichológiai kutatásait felhasználva írja le a nők sorsát.
A nőnek is, mint „minden embernek alapvető követelése, hogy önmagát lényeginek tételezze.”

A könyv első kötete a huszadik század közepén jelent meg, azonban témája még 2020-ban is izgalmas és elgondolkoztató. A 21. század társadalmi változásai különös hangsúly fektetnek az elfogadásra, és igyekeznek teret adni a szabadságnak akár férfias nők, vagy nőies férfiak legyenek szóban.

Nők vagy férfiak, mind kölcsönhatásban vagyunk: a modern kor egyik pozitív kinyilatkoztatása, hogy a női nem komplementer a férfival, nem más, nem kisebb, nem halványabb, ugyanott van, csak máshol.

Alkotó: Kiss Róbert
Táncosok: Wéninger Dalma, Takács Zsófia
Fény: Stadler Ferenc, Szabó Dániel
Zene: Mádi László
Kellék: Hegedűs Ioan Andrei
Mentorok: Duda Éva, Nemes Zsófia, Kulcsár Noémi

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja támogatásával jött létre.

Ajánlatunk


A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napóleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantes már nem tudja bizonyítani igazát.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!