Program


Haydn–Mozart sorozat I
2

Haydn–Mozart sorozat I

Jean-Efflam Bavouzet (zongora) • Vezényel: Takács­-Nagy Gábor

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. október 5. szombat, 15:30

Joseph Haydn: 20. (C-dúr) szimfónia, Hob. I:20Wolfgang Amadeus Mozart: 9. (Esz-dúr, „Jeunehomme”) zongoraverseny, K. 271;
36. (C-dúr, „Linzi”) szimfónia, K. 425Az előadás részletes műsorfüzetéért kattintson ide.„Úgy érzem, ha Haydnt és Mozartot játszom a Fesztiválzenekarral, megfiatalodom” – vallja Takács-Nagy Gábor, aki idén is folytatja a két mester kifogyhatatlan szimfonikus termésének tolmácsolását, ezúttal Jean-Efflam Bavouzet értő zongoraszólójával.Az est karmestere spirituális gyógyszerként tekint Haydn és Mozart zenéjére, amely – meséli – idős édesanyját is meggyógyította súlyos betegségéből néhány éve. Azt mondja, bármilyen rossz hangulatból képes kirángatni, sőt felemelni őt ez a két szerző. „Fantasztikus pozitív életenergia és életerő van mindkettőjükben!” – folytatja a két klasszikushoz gyermekkora óta vonzódó Takács-Nagy Gábor. Ezt az életörömöt tükrözik a műsorra tűzött, fényes C-dúrban írt szimfóniák, és Mozart zongoraversenye is.Haydn szimfóniáinak túlnyomó többségébe belecsempészett valami huncutságot. A C-dúr szimfónia esetében ez egy formai trükk: a kétrészes finálé mind a két szakasza egy-egy miniatűr szonátaforma. Persze ez csak a legavatottabb füleknek nyújt külön örömöt, a szerző leginkább saját magát szórakoztatta vele.Szintén újító volt Mozart az Esz-dúr zongoraversenyben, amely egy Victoire Jenamy – tévesen Jeunehomme – nevű nőről kapta becenevét. A nyitány legelején a zongora türelmetlenül rászáll a zenekarra, a másik két tételben pedig a szerző olyan hatást kelt, mintha operát hallgatnánk. A szólista ezúttal Solti György utolsó felfedezettje, Cziffra György pártfogoltja, a BFZ visszatérő vendége, a francia Jean-Efflam Bavouzet lesz.„Egyetlen szimfóniám sincs nálam, ezért hanyatt­homlok írok egy újat” – újságolta édesapjának Mozart, amikor újdonsült feleségével Salzburgból Bécsbe tartva megszállt és koncertet adott Linzben. Így született a Linzi szimfónia, amely a nagy sietség ellenére színes, jó humorú, frappáns darab lett.

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!