Program


HAYDN, MOZART, HUMMEL - BERECZ MIHÁLY Ferencsik/2
2

HAYDN, MOZART, HUMMEL - BERECZ MIHÁLY Ferencsik/2

WOLFGANG AMADEUS MOZART: G-dúr szimfónia, K. 318
JOHANN NEPOMUK HUMMEL: a-moll zongoraverseny, op. 85
***
JOSEPH HAYDN: 39. (g-moll) szimfónia, Hob. I:39
 több

Aktuális előadások



WOLFGANG AMADEUS MOZART: D-dúr („Haffner”) szimfónia, K. 385

Berecz Mihály zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Sinfonia nyitja, szimfónia zárja a Kossuth-díjas Vashegyi György vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Ferencsik bérletének második koncertjét: Mozart 318-as Köchel jegyzékszámú G-dúr szimfóniája ugyanis még háromszakaszos olasz nyitány, vagyis sinfonia (így is tartják számon a művet: Nyitány olasz stílusban), a pompás Haffner-szimfónia azonban már terjedelmesebb, négytételes mű, a zeneszerző egyik legismertebb remeke. A kettő között, Haydn ritka moll hangnemű szimfóniáinak egyike előtt a Mozart-tanítvány Hummel ritkán hallható, szuggesztív a-moll zongoraversenye csendül föl a virtuóz Berecz Mihály tolmácsolásában.

Derű és ború klasszikus harmóniája. Milyen az, amikor két dúr kompozíció ölelésében szólal meg két moll darab? Megtudhatjuk a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Ferencsik bérletének második estjén, amelyen nyitó- és zárószámként a Kossuth-díjas főzeneigazgató, Vashegyi György Mozart egy-egy művét: a G-dúr (K. 318) és a D-dúr (K. 385) szimfóniát vezényli. Az előbbi a Nyitány olasz stílusban melléknévvel is ismert, hiszen valójában a háromszakaszos gyors-lassú-gyors operanyitány (sinfonia) leszármazottja. Az utóbbi pedig nem más, mint a remekbeszabott Haffner-szimfónia, Mozart méltán közismert remeke, melyet a prominens salzburgi Haffner család megrendelésének eleget téve komponált. A két dúr mű által
közrefogva előbb a Mozart-tanítvány Johann Nepomuk Hummel ritkán hallható, ám annál szenvedélyesebb a-moll zongoraversenye szólal meg a virtuóz Berecz Mihály ujjai alatt, ezt követően pedig Haydn kis számú moll szimfóniáinak egyike, a 39-es számú g-moll mű képviseli a Sturm und Drang stílusáramlat zaklatottságát.

Várható befejezés: 21:30

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!