Program


HAYDN, ASIOLI, VIOTTI - DIEGO FASOLIS Ferencsik/1
2

HAYDN, ASIOLI, VIOTTI - DIEGO FASOLIS Ferencsik/1

BONIFAZIO ASIOLI: f-moll szimfónia
GIOVANNI BATTISTA VIOTTI: a-moll hegedűverseny, No. 22, G. 97
***
JOSEPH HAYDN: 104. (D-dúr, „London”) szimfónia, Hob. I:104
 több

Aktuális előadások



Liya Petrova hegedű
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Diego Fasolis

A Nemzeti Filharmonikusok Ferencsik bérletének első hangversenyén bécsi és nem bécsi klasszikusok: Asioli, Viotti és Haydn egy-egy műve csendül fel – köztük a szimfóniaműfaj „atyjának” legutolsó ilyen műfajú alkotása. A kiváló svájci karmester, Diego Fasolis, az I Barocchisti együttes vezetője olyan énekesek produkcióit vezényli, mint Philippe Jaroussky, Max Emanuel Cencic vagy Cecilia Bartoli. A Viotti- hegedűverseny fiatal szólistája, a bulgáriai születésű Liya Petrova, a 2016-os dániai Nemzetközi Nielsen Hegedűverseny győztese pedig rendszeresen kamaramuzsikál olyan művészekkel, mint Emmanuel Pahud vagy Martha Argerich.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Ferencsik Bérletének első hangversenye két ritkasággal kezdődik. Bonifazio Asioli (1769–1832) olasz zeneszerző az európai zenének abban a korszakában élt, amelyre Beethoven alkotói tevékenysége nyomta rá bélyegét. Írt világi és egyházi muzsikát, sőt számos elméleti munkája is ismert – többek közt gitármetodika és a nagybőgőjátékról szóló értekezés is fűződik nevéhez. Ezúttal egy szimfóniáját ismerhetjük meg. Giovanni Battista Viotti (1755–1824) életének évszámai nemcsak Beethoven, de Mozart életének időszakát is lefedik. A Paganinit megelőző korszak ünnepelt hegedűvirtuózaként jelentős hatást gyakorolt a hangszer írásmódjára; korának nagyjai közül Haydnnal és
Beethovennel is kapcsolatban állt. Mintegy harminc hegedűversenye közül ezúttal a 22., a-moll hangnemű alkotást ismerhetjük meg. A versenymű szólistája, Liya Petrova Bulgária szülötte, Brüsszelben Augustin Dumay tanítványa volt, a 2016-os dániai Carl Nielsen Nemzetközi Hegedűverseny győztese. A kritika „csodálatosan érett, ezüstös hangját”, „frazeálásának fenséges nyugalmát” dicséri. Az est karmestere, a svájci Diego Fasolis az I Barocchisti együttes vezetője. Rendszeresen vezényli olyan énekesek produkcióit, mint Philippe Jaroussky, Max Emanuel Cencic vagy Cecilia Bartoli.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!