Program


Határtalan táncfőváros - Magyar Táncművészeti Egyetem/Bekecs Táncszínház

Határtalan táncfőváros - Magyar Táncművészeti Egyetem/Bekecs Táncszínház

A Határtalan táncfőváros fesztivál fő vonulata továbbra is az, hogy a határon túli hivatásos magyar néptáncegyüttesek számára biztosítson koncentrált megjelenést, felmutassa a létrejövő értékeket, teret adjon az újító törekvéseknek. Ezen az estén a Magyar Táncművészeti Egyetem előadását és a Bekecs Néptáncszínház: A helység kalapácsa - néptánckomédia Petőfi Sándor azonos című műve alapján produkcióját tekinthetik meg.  több

Aktuális előadásokA Határtalan táncfőváros fesztivál fő vonulata továbbra is az, hogy a határon túli hivatásos magyar néptáncegyüttesek számára biztosítson koncentrált megjelenést, felmutassa a létrejövő értékeket, teret adjon az újító törekvéseknek.  A minifesztivál azonban nem csak arra teremt alkalmat, hogy a határon túli műhelyekben folyó munka legfrissebb színpadi eredményeivel megismerkedjen a hazai közönség, hanem a Magyar Állami Népi Együttes legújabb produkciója mellett, a Magyar Táncművészeti Egyetem ifjú tehetségeivel is.
Nem csak földrajzi értelemben, hanem műfajaiban is szinte határtalan az idei kínálat: derülhet a publikum Petőfi Sándor művének táncszínházi adaptációján, rácsodálkozhat a magyar néptáncok színpompás forgatagára, de részese lehet egy izgalmas formabontó tánctörténeti emlékestnek is.
Határtalanul színes az a világ, amiben élünk, ennek megismerése (ugyan a teljesség igénye nélkül) most csak „néhány lépés”! Jöjjenek hát esténként a Hagyományok Házába legyenek a felfedezés részesei, merüljenek el ebben a különleges tánckavalkádban!

 

Az est első részében a Magyar Táncművészeti Egyetem néptáncművész szakirány hallgatóinak önálló műsorára kerül sor az öt éves képzésük derekán. Az előadóművész életút eleje. Mestereik és elismert alkotók által színpadra állított eredeti és feldolgozott néptáncok bemutatásával adnak képet tánc tudásukról és előadókészségükről.

 

NÉPTÁNCMŰVÉSZ HALLGATÓK: Asperján György, Baka Levente, Bencze Kata, Berencsi Pál, Berki Kevin Ferenc, Busai Bori, Cserveni Szabolcs, Diósi Csenge Zsuzsanna, Erhardt Janka Sára, Farkas Gábor, Farkas Regő László, Forró Dorka Viktória, Gombos Zsófia Gerda, Huszti József, Kristóf Áron, Lakner Léna, Makula Zoltán Attila, Mészáros Manga Dóra, Molnár Gergely, Nemes Nóra, Ősz Rebeka, Petik Balázs, Poór Mária, Sándor Benjámin Solt, Sárándi Olga, Komáromi Léna

 

Az est második felében A helység kalapácsa című néptánckomédiát adja elő a Bekecs Néptáncszínház. A gazdag néptánchagyományú Nyárádszereda együttese a humort nem mellőzve nyit különböző perspektívákat a szerelemről előadásában, más-más szándékok és vágyak vezérelte kisemberek belső vívódásain keresztül mutat rá az ember kicsinyességére, esetlenségére és esendőségére.
Petőfi karakterei egyszerű hétköznapi emberek, még egyszerűbb problémákkal és célokkal felvértezett bukott hősök, akiknek tetteit és megnyilvánulásait a szerelem fondorlatos hálója szövi körül. A szerelem lesz együgyű okozója minden tettnek, kocsmai verekedésnek és végül a főszereplőink szabadságvesztésének is.
Ahogyan Petőfi az eposzt mint műfajt parodizálja írásával, hasonló módon karikírozza az együttes a tánc eszközeivel a falusi környezetben élők jellemvonásait, felnagyítva azok törékenységét. Az előadás több generációt is megszólít, felhőtlen szórakozást ígér a középiskolásoknak, de az idősebb generáció képviselői is méltán találnak majd benne kedvükre valót.

Alkotók:
A zenei felvételen közreműködtek: Buda Folk Band, Izabella Caussanel, Makó Kató, Szilágyi Tóni, Bősze Tamás Jean-Pierre, Herédi Zsombor, ifj. Szerényi Béla, Zimber Ferenc, Csoóri Sándor, ifj. Csoóri Sándor
Zeneszerző: ifj. Csoóri Sándor
Díszlet -, jelmeztervező: Cristina Breteanu
Rendező - koreográfus: Györfi Csaba

Az előadás időtartama: ~ 120 perc (2 részben)


 

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!