Program


Határtalan táncfőváros - A Magyar Állami Népi Együttes: Esti dal, avagy "Szálljatok fiókáim!"

Határtalan táncfőváros - A Magyar Állami Népi Együttes: Esti dal, avagy "Szálljatok fiókáim!"

A Határtalan táncfőváros fesztivál keretén belül ezen az estén az Esti dal, avagy 'Szálljatok fiókáim!' - Szabad emlékezés Rábai Miklósra programját nézhetik meg.
Ötven éve távozott közülünk Rábai Miklós, a Magyar Állami Népi Együttes legendás alapítója, aki nemcsak megalkotta ­– annyi más műve mellet – az Ecseri lakodalmast, a Háromugróst, a Derecskei verbunkot, a Kis bojtárt, hanem kortársaival együtt…  több

Aktuális előadásokEsti dal, avagy 'Szálljatok fiókáim!'
Szabad emlékezés Rábai Miklósra
 
Ötven éve távozott közülünk Rábai Miklós, a Magyar Állami Népi Együttes legendás alapítója, aki nemcsak megalkotta ­– annyi más műve mellet – az Ecseri lakodalmast, a Háromugróst, a Derecskei verbunkot, a Kis bojtárt, hanem kortársaival együtt megteremtette a magyarországi színpadi néptáncművészetet, és művészetével világsikerre vezette a társulatát.
Előadásunk – ha nem is törekszik teljességre – formabontó világával megpróbálja felmutatni Rábai Miklós örökségét, személyes hitvallását, a hagyományhoz fűződő viszonyát, művészi útkereséseit, mindemellett a kommunista kultúrpolitika szorításában létezni, alkotni kívánó ember dilemmáit is. A színpadon archív filmek és fotómontázsok mellett részletek hangzanak el korabeli dokumentumokból, kritikákból, kortársak visszaemlékezéseiből – tovább szélesítve a megismerés horizontját.
Számunkra, késői utódok számára Rábai művészete nem minta, nem követendő példa, de történelmünk része, melyet magunkénak vallunk. Az út, amelyen elindult, a mi utunk is, annak kiszélesítése, korszerűsítése elodázhatatlan küldetésünk.

Hisszük, hogy a halálban csak a test semmisül meg, amíg van emlékezet, a szellem megmarad. Mi, kései utódok – tisztelettel, de szabadon – őrizzük a Mester szellemét, ahogy helyünkben ő is tenné. Halljuk biztatását: „szálljatok, fiókáim!”

A műsorban elhangzó szövegeket szerkesztette és írta Mihályi Gábor, szájra formálta Kutszegi Csaba.

Zenei rendező és szerkesztő:
Nyitrai Tamás

Koreográfus: Rábai Miklós, Mihályi Gábor, Ágfalvi György, Darabos Péter, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

Rendező-koreográfus, együttesvezető: Mihályi Gábor

Zenei vezető: Nyitrai Tamás

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Az előadás időtartama: ~ 100 perc (1 részben)

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!