Program


Fókuszban a koreográfusok - Mosóczi István és Moussa Ahmed estje

Fókuszban a koreográfusok - Mosóczi István és Moussa Ahmed estje

A Magyar Kultúra Napját a Fókuszban a koreográfusok sorozat előadásával ünnepeljük a Hagyományok Házában négy kiváló együttes közreműködésével.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. január 21. kedd, 19:00

Mosóczi Istváné egy fájdalmasan korán befejezett életmű, koreográfiáit egyedi világlátása, a folklórhoz való játékos hozzáállása, a társadalom jellegzetes figuráinak és a történelem eseményeinek pontos színpadi megformálása, mindennapi érzéseink finom, lírai ábrázolása különös színfolttá emelik a színpadi néptánc történetében. Alkotói munkáját nagyban alapozta zenésztársaira (többek között Kiss Ferenc, Rossa László), akik a népzenéből kiindulva járták be ugyanazt az utat, mint ő a folklórból kiinduló mozgásinvencióiban. Művei szikár kis etűdökként mesélik el mindazt, ami őt foglalkoztatta, a mondanivaló becsomagolásához minden alkalommal eltalálta a megfelelő keretet, egyetlen felesleges gesztus, ismétlés nem jellemző rájuk. A Duna Művészegyüttesben, a Somogy Táncegyüttesben, a Vasas Táncegyüttesben és megannyi más társulatnál alkotott tánckölteményei örökké emlékezetesek maradnak a táncszakma és a közönség számára. 

Az est második felében egy fiatal, ambiciózus koreográfus műveibe tekinthetünk bele. Moussa Ahmed az Urban Verbunk művészeti vezetőjeként alkotóként a hagyományainkat XXI. századi formában igyekszik a néző számára közelebb hozni, befogadhatóbbá tenni. Munkáit a néphagyomány mély és alapos ismerete mellett a színpad adta technikai lehetőségek kihasználása, bátor kísérletezések, a színpadi tér és kellékek a néptánc világában nem megszokott alkalmazása jellemzi. Műveiben egyaránt megmutatkozik a néptánc elementáris ereje, a férfi-nő kapcsolatok táncban megmutatkozó törvényszerűsége, a ritmusok, mondókák játéka – táncoljanak bár érett felnőttek vagy épp csak a színpadi létet próbálgató gyerekek.
 

Előadók: 
Duna Művészegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Somogy Táncegyüttes, Urban Verbunk 
A sorozat szerkesztője: Szögi Csaba

Ajánlatunk


3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!