Program


FÉLTÉKENYSÉG - Dvořák / Rahmanyinov / Janáček / Sztravinszkij - Farkas Gábor, Farkas Róbert SZ/1.

FÉLTÉKENYSÉG - Dvořák / Rahmanyinov / Janáček / Sztravinszkij - Farkas Gábor, Farkas Róbert SZ/1.

A hangverseny két műsorszáma is a féltékenységet írja körül: Dvořák 1890-ben három nyitányból álló trilógiát komponált Természet, élet, szerelem címmel, ennek egyik darabja az Othello nyitány, amely Shakespeare drámája nyomán készült. Leoš Janáček 1894-ben komponált Jenufa című operája nyitányának adta a „Féltékenység” címet.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 25. csütörtök, 19:30

MŰSOR

Dvořák: Othello – nyitány
Rahmanyinov: Változatok egy Paganini-témára
Janáček: Féltékenység
Sztravinszkij: Petruska (1947-es változat)

KÖZREMŰKÖDIK

Farkas Gábor - zongora

VEZÉNYEL

Farkas Róbert
 
A hangverseny két műsorszáma is az örök idők óta létező és rengeteg bánatot, sőt tragédiát okozó emberi érzelmet, a féltékenységet írja körül. Shakespeare örökérvényű drámája több nagy zenemű létrejöttét ihlette (gondoljunk Verdi operájára). Dvořák 1890-ben három nyitányból álló trilógiát komponált Természet, élet, szerelem címmel, ennek egyik darabja az Othello nyitány, amely nyilván Shakespeare drámája nyomán készült. Leoš Janáček 1894-ben komponált Jenufa című operája nyitányának adta a „Féltékenység” címet. A csupa szláv zenéből álló koncert műsorát szépen színesíti Sztravinszkij balettszvitje, valamint Rachmaninov Paganini-variációi, amelyet a zeneszerző negyedik zongoraversenyének tartanak.

A Liszt-díjas Farkas Gábor a romantikus repertoár világszerte elismert előadója, több nemzetközi zongoraverseny győztese, Ázsia, az Egyesült Államok és Európa legjelentősebb koncerttermeinek állandó meghívottja. 2017 óta a „Steinway Artist” cím birtokosa, valamint a Tokyo College of Music professzora. Két éve a budapesti Liszt Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének, és annak Doktori Iskolájának vezetője. 2022 óta a Távol- Keleti Komolyzenei Fesztivál művészeti vezetője.

Ajánlatunk


„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Einstein és Chaplin. A Nobel-díjas fizikus és a filmsztár. A tudomány és a művészet két csillaga. Összeköti őket a függetlenségük, emberségük és a humor is, amiben Einstein sem maradt el Chaplintől. Mindketten kivándoroltak az Egyesült Államokba, amely először a befogadó arcát mutatta feléjük, később mindkettőjüknek szembesülniük kellett választott hazájuk másik arcával is.

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!