Program


Eugen Vizvary Trio (SK) / Martin Valihora – Lionel Loueke – Daniele Camarda: Dalima (US/IT/SK)

Eugen Vizvary Trio (SK) / Martin Valihora – Lionel Loueke – Daniele Camarda: Dalima (US/IT/SK)

A Dalima trió három különböző nemzetiségű zenész barátságából született, akik az egyik legnívósabb jazzintézményben, a Berklee College of Music-on találkoztak.  több

Egyikük a világhírű nyugat-afrikai gitáros, Lionel Loueke, aki többek között a Herbie Hancock-kal közös együttműködéseiről ismert. Basszusgitáron a virtuóz olasz zenészt, Daniel Camarda-t hallhatjuk, aki egyebek mellett Avishai Cohen mellett tűnt fel, dobokon pedig a szlovák Martin Valihora játszik, aki sokáig Európa egyik legkeresettebb dobosának számított és hosszasan közreműködött a világhírű japán jazz-zongorista, Hiromi zenekarában. Hármójuk közös zenei vászna a jazz, amelyen felfedezhetjük a nyugat-afrikai zene ritmikai- és dallam motívumait, de amelyben legalább ilyen meghatározóak a közép-európai jazz és a mediterrán zene szenvedélyes ecsetvonásai. Ezen az estén Fekete-Kovács Kornél trombitajátéka gazdagítja további árnyalatokkal az egyébként is színpompás zenei festményeket.

A billentyűs Eugen Vizvary – aki producerként és zenészként több, mint ötven lemezt jegyez – a bőgős Juraj Griglak-kal és a csodagyerekként indult, immár a nemzetközi jazzszíntéren is ismert Hodek Dávid dobossal vette körbe magát triójában. Zenei koncepciójuk lényege, hogy meghatározott kompozíciós formák és témák nyújtanak biztos elrugaszkodási pontot nemcsak az improvizált szólók, hanem a jelen időben zajló, közös zeneszerzés számára is. A formáció – mely számtalan európai turnét bonyolított már le – az erőteljes groove-okra fúziós építményeket emel, amelyeknek lényege és szépsége éppen azok törékenységéban rejlik.

A koncert a budapesti Szlovák Intézet "Szlovák Kulturális Napok Magyarországon" címet viselő programsorozatának záróeseménye.

EUGEN VIZVARY TRIO:
Eugen Vizvary – zongora
Juraj Griglak – nagybőgő
David Hodek – dob

DALIMA:
Lionel Loueke – ének, gitár
Daniele Camarda – nagybőgő
Martin Valihora – dob
Special guest: Kornél Fekete-Kovács – trombita