Program


Emlékezni a jelenre - Kurátori tárlatvezetés Süli-Zakar Szabolccsal

Emlékezni a jelenre - Kurátori tárlatvezetés Süli-Zakar Szabolccsal

Szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 10-én 17 órától Süli-Zakar Szabolcs kurátori tárlatvezetésére a MODEM-be!

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 10. kedd, 17:00

A kiállításról bővebben:

Berhidi Mária a MODEM második emeleti kiállítóterében megnyíló retrospektív kiállítása teljességében kívánja feltárni a tavaly elhunyt alkotó kissé rejtőzködő, egyszerre érzékeny és érzéki konceptuális-minimalista szobrászati életművét, személyes és szakmai együttműködését alkotótársakkal (Imre Mariann, Lovas Ilona, Szíj Kamilla, Vojnich Erzsébet), valamint nagyhatású művészetszervezői munkásságát. Utóbbit megidézve felkértünk tizenhárom alkotót az Óbudai Társaskör Galériában eltöltött kurátori időszakából a kiállításon való részvételre.

Berhidi Mária első korszakában főleg női test-torzókat készített, melyek egyéni hangon, saját jogon jelenítették meg a női érzékenységet, testiséget, szexualitást. A tapintást igénylő, a követ bőrfelületszerűvé alakító, erotikus munkák jellemzően ingatagok, gyakran mozgathatók és mindig megőriznek valamennyit a kő nyers felületéből is, jelezve az anyag és az inspiráció természeti eredetét. Később a testtorzókat minimalista formanyelven fogalmazott, kvázi-geometrikus kompozíciók váltották fel, melyek esetében az alkalmazott kő – Berhidi tudatosan a kőfeldolgozók hulladékából, ún. „szélkövek” felhasználásával alkotott – határhelyzetét, fizikai tűrőképességének szélső értékét célozta meg: munkái „veszélyesek”, törékenyek, egyensúlyukat extrém módon tartják meg. Az ezredforduló környékén művészete a térbe komponált installációk irányába fordult, ezzel együtt anyaghasználata változatosabbá vált: a kő mellett fa, textil, fém, talált tárgyak alkották ezeket a többnyire teremnyi léptékű, monumentális munkákat, melyekben – korai alkotásaihoz hasonlóan – ismét megjelent a személyesség.

2007-től 15 éven át művészkurátorként vezette az Óbudai Társaskör Galériát. Kurátori programjában és a MODEM célkitűzési között számos átfedés fedezhető fel. Egyrészt támogatta a legfiatalabb művészgeneráció, valamint a ritkán nyilvánosság elé kerülő életművek bemutatkozásának lehetőségét, másrészt az installációs és különösen a kortárs szobrászművészet egyéni hangú alkotóinak adott teret.

Az Emlékezni a jelenre című kiállítás áttekintést ad Berhidi Mária egyedülálló művészetéről és bemutatja a generációs társalkotókat, valamint kurátori személetének kapcsolódási pontjait.

Kiállító művész: Berhidi Mária

Közreműködő alkotók: Cséfalvay András, Deli Ágnes, Faa Balázs, Imre Mariann, Koller Margit, Koronczi Endre, Kútvölgyi-Szabó Áron, Lovas Ilona, Nagy Csilla, Richter Sára, Roskó Gábor, Szabó Ádám, Szanyi Borbála, Szíj Kamilla, Türk Péter, Vincze Ottó, Vojnich Erzsébet

Kurátorok: Süli-Zakar Szabolcs – Andrási Gábor

 

 

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Ajánlatunk


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Az év egyik fénypontja 2024-ben is a Klasszikus karácsony, melyen a régit az újjal, a hagyományt az innovációval kapcsolja össze a Danubia Zenekar lélekemelő és szórakoztató módon.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!