Program


Életgazdagság

Életgazdagság

Az MMA Népművészeti Tagozatának kiállítása

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

„Az Életgazdagság címadó gondolat Andrásfalvy Bertalantól származik, és jól tükrözi a néphagyományban gyökerező alkotóerőt. A kiállítás – a kiállító tér sajátosságait is figyelembe véve – hármas tagozódású: az Isten – Haza – Család hármas egység köré szerveződik. Ennek megfelelően három jól elkülönülő, de egymásból következő, és egymáshoz kapcsolódó térben rendezzük el a magyar hagyományban gyökerező alkotásokat.

1. Istenem, Istenem, szerelmes Istenem

Az első egységben az istenhithez, a kereszténységhez és az ősi magyar hitvilághoz kötődő alkotások kapnak helyet. Jellemzően például szakrális, templomi tárgyak, úrasztali és oltárterítők, más templomi kelmék, keresztek, szertartási edények, festett mennyezetkazetták, bútorok, illetve a hitélethez köthető házberendezések, szent sarok, valamint az évköri ünnephez, szokásrendhez kötődő tárgyak, viseletek.

2. Hazám, hazám, csendes hazám

A magyarsághoz, történelmünkhöz, nemzeti ünnepeinkhez kötődő, nemzeti jelképeinket bemutató, hazaszeretetet kifejező alkotások helye ez, például szabadságharcainkra emlékező tárgyak, bútorok, edények, ütőfák, pásztortárgyak, viseletek.

3. Rózsám, rózsám, édes rózsám

A legkisebb közösség, a család, az egyéni élet helye ez, mely a legnagyobb teret kapja a kiállításban. Itt helyezzük el az emberélet fordulóihoz: születés, gyermekkor, szerelem, párválasztás, családi élet tárgyait és a halotti szokásrendhez kötődőket.

Száz tárgyalkotó népművész fogadta el a felkérésünket, és állítja ki a magyar népművészet, a hagyomány ihlette alkotásait. Köztük az MMA Népművészeti Tagozatának 12 akadémikusa, 24 köztestületi tagja, 10 ösztöndíjasa, illetve az akadémikusok által javasolt kiemelkedő alkotók, köztük a Népművészet Mesterei és Ifjú Mesterei, népi iparművészek.

A tárgyalkotó népművészet minden területéről érkeznek alkotások: 3 babakészítő, 5 bőrműves, 6 bútorfestő, 2 csipkekészítő, 2 csuhéfonó, 1 ékszerkészítő, 12 faragó, 19 fazekas, 4 gyöngyfűző, 2 hangszerkészítő, 1 harangöntő, 5 hímző, 4 keramikus, 2 kosárkötő, 2 kovács, 1 lószőrékszer-készítő, 22 nemezkészítő, 12 szövő, 5 tojásíró és 4 viseletkészítő tárgyait láthatjuk.

A kiállítást a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány rendezi. A nyitvatartás ideje alatt a kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokat szervezünk, az adventi időszakban az ünnepre hangoló előadásokkal várjuk a tárlatlátogatókat.

2023 január végén, a kiállító művészek által felajánlott alkotásokat jótékonysági árverésen értékesítjük, a bevételből a kárpátaljai fiatalok kézműves oktatását támogatjuk.”

/Vetró Mihály, a kiállítás kurátora/

Szervező: MMA Népművészeti Tagozat

Ajánlatunk


Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!