Program


Dalszerelőműhely // Ariana Grande // Fazekas Gergely
3

Dalszerelőműhely // Ariana Grande // Fazekas Gergely

Négy év után jelentetett meg új albumot a többszörösen Grammy-díjas, 380 millió követővel és négyoktávos hangterjedelemmel rendelkező Ariana Grande.  több

Aktuális előadásokNégy év után jelentetett meg új albumot a többszörösen Grammy-díjas, 380 millió követővel és négyoktávos hangterjedelemmel rendelkező Ariana Grande. És mindjárt az elsőként kihozott szám, a „yes, and?” óriásit robbant, nem intézhető el egyetlen vállrándítással, hogy „igen, és?” A dal tovább erősíti az utóbbi évek disco- és house-reneszánszát (Beyoncé-rajongók, ugye értitek?), és annyira közvetlenül kapcsolódik minden idők legnagyobb „house”-slágeréhez, Madonna „Vogue” című számához, hogy erre még a szerzői jogi szakértők is felvonták a szemöldöküket. Igen, és? Hol a határa az allúziónak és a lopásnak? Jogi vagy esztétikai kérdésről van szó? Mit fejezhet ki a basszus szólam hiánya? Mi a helyes hangsúlyozása a „somebody” szónak? Ilyen és ehhez hasonló fontos témákról fog szólni a Dalszerelőműhely negyedik évadjának első előadása. És persze arra is rákérdezünk, hogy végső soron mire vonatkozik a kérdés: „Igen, és?”

 

A műhelyvezető a Dalszerelőműhely negyedik évadjában is Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára. 

 

A Dalszerelőműhely 2021 őszén kezdte működését az ISON-ban. Az első három évad során Billie Eilish, Janelle Monáe, Eminem, Adele, Shawn Mendes, Harry Styles, Dua Lipa, a Carson Coma, Krúbi, Taylor Swift, Måneskin, SZA és Olivia Rodrigo egy-egy dalát vizsgáltuk. A cél az, hogy megértsük, mi történik a zene „belsejében”: mit csinál egy-egy dalban a kardántengely, a karburátor és a gyújtógyertya, vagyis olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miként kapcsolódik egymáshoz szöveg és zene, mitől lesz izgalmas (vagy éppen kevésbé izgalmas) egy dallam, hogyan áll össze a hangzás és a harmóniavilág. A foglalkozásokon való részvételnek nem feltétele a zenei előképzettség, két nyitott fülön kívül más segédeszközre nem lesz szükség (csavarhúzót, fogót, kompressziómérőt biztosítunk).

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!