Program


Blaskó Borbála: Hesszelők

Blaskó Borbála: Hesszelők

Caryl Churchill Az iglic című drámája nyomán írta Cseh Dávid

"S a tündéri Tinderlény,

nagyhatalmú vérboszorka, Hexe,

lesi, a sütőbe melegszel-e,

kisbabám, cipőnyi cipóka

csak a koraszülöttje,

és kíván, s ágról lógó anyukáknak

húzza a strigulákat:

kivan a tíz, húsz, akkor majd ő is kilesz,

de a következő ki lesz?"

 

2020 tavaszán Blaskó Borbála koreográfus-rendező új fizikai színházi produkciót hoz létre Caryl Churchill Az iglic című drámája nyomán. A Cseh Dávid dramaturg által írt adaptáció címe (Hesszelők) "figyelőket", "leskelődöket" jelent magyarul, és egyben szójáték a német "Hexe", azaz "boszorkány" szóval is. Blaskó nyers és groteszk értelmezése egyben gondolatmenet a jó és a rossz természetéről és arról, hogy cselekedeteinket gyakran olyan vágyaink és elfojtásaink hajtják, amelyekről nem is tudunk. A darab középpontjában álló Iglic valójában tudatalatti vágyaink megtestesülése, aki bár teljesíti minden kívánságunkat, nagy árat kér cserébe. Amikor pedig két barátnő, Lily és Josie kerül a bűvkörébe, mindent megtesz, hogy megszerezze előbbi hamarosan születendő gyermekét.

 

A produkció ezekre a fő témákra koncentrál, és a három főszerepet Simkó Katalin, Stork Natasa és Sipos Vera táncolják. A darabban felbukkanó mitikus lényeket, mesebeli szörnyeket és rémalakokat pedig a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjai alakítják majd. Az előadást nem hagyományos hangszereken játszott élőzene kíséri, amelyet Pallagi Ákos szerez és ad elő. Sipos Orsolya tervezi a produkcióban használt maszkokat, míg a díszletért Lokodi Aletta, a jelmezekért pedig Fekete Mónika felel. A Hesszelők szürreális és abszurd látványvilágának létrehozásában pedig a résztvevő diákok is segítenek.

 

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett és támogatott Staféta program keretében, azEmberi Erőforrások Minisztériuma további támogatásával kiegészülve valósult meg.

 


Játsszák: Simkó Katalin, Stork Natasa, Sipos Vera

valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjai

 

Díszlet: Lokodi Aletta

Jelmez: Fekete Mónika

Maszkok: Sipos Orsolya

Zene: Pallagi Ákos

Dramaturg: Cseh Dávid

Rendezőasszisztens: Könczei Villő

Produkciós menedzser: Juhász Károly

Koreográfus-rendező: Blaskó Borbála

Támogatók: Staféta Program, Budapest Főváros Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, FÜGE Produkció, NKA, MMA-MMKI, Bethlen Téri Színház, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Műhely Alapítvány, Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, L1 Egyesület, ScallaboucheTheatre Company

 

Az előadás hossza 70 perc.

16 éven felülieknek ajánlott.