Program


Berlin–Budapest Lieder  / EURÓPAI HIDAK 2021
2

Berlin–Budapest Lieder / EURÓPAI HIDAK 2021

Helmuth Lachenmann: Berliner Kirschblüten – Bartók: Öt dal Ady Endre szövegeire énekhangra és zongorára, op. 16, BB 72 – Aribert Reimann: Fünf Gedichte von Paul Celan – Ligeti: Der Sommer – Kurtág György: Hölderlin-Gesänge, op. 35a – Gordon Kampe: Acht schwarze Lieder nebst einer Moritat – Schönberg: Brettl-Lieder (Kabarédalok) -…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. szeptember 19. vasárnap, 19:30

Berlin–Budapest Lieder / EURÓPAI HIDAK 2021

Közreműködők:
szoprán: Horti Lilla
bariton: Benjamin Appl
zongora: Balog József

Az elmúlt 120 év német és magyar dalirodalmából válogat a koncert az Európai Hidak fesztivál német-magyar tematikájához kapcsolódóan. Immár klasszikusnak számító 20. század eleji szerzők (Bartók és Schönberg) művei mellett a háború utáni generáció nagy alakjai (Kurtág, Ligeti, Lachenmann, Reimann) éppúgy helyet kapnak a programban, mint az ifjabb nemzedék (Kampe). A két fellépő énekes ugyancsak a német-magyar „híd” két oldalán áll: Horti Lilla mellett a fiatal német sztárénekes, Benjamin Appl lép majd színpadra.

A koncert műsora különös ívet rajzol meg, s mindjárt egy „kakukktojással” kezdődik: az est zongorakíséretét vállaló Balog József, a 20. századi és kortárs repertoár legavatottabb tolmácsolóinak egyike Helmuth Lachenmann izgalmas zongoradarabjával nyitja az estét. A „Berlini cseresznyevirág” című kompozíció egy közismert berlini operettslágert dekonstruál, a negédes dallamot a tétel végére atonális cafatokra szedve, hogy aztán innen Bartók ritkán hallható Ady-dalain, Reimann megrázó Celan-feldolgozásain keresztül Ligeti György gyönyörű Hölderlin-megzenésítéséig jussunk. A szünet után Ligeti Hölderlinjére Kurtág Hölderlinje válaszol, majd Gordon Kampe basszusklarinétra, zongorára és szopránra írott nagyszerű ciklusát követően visszatérünk a századelőhöz, de nem a bartóki modernizmus, hanem a koncert elején megidézett populáris zene világába. Horti Lilla és Benjamin Appl az est lezárásaként Schönberg kabarédalaiból válogat, azokból, amelyeket 1901-ben az akkor még ismeretlen zeneszerző az első berlini kabaré, az Überbrettl számára komponált.

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!