Program


A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2018-as HANGVERSENYBÉRLETE – Jupiter-szimfónia és c-moll mise

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar 2018-as HANGVERSENYBÉRLETE – Jupiter-szimfónia és c-moll mise

Fragmentum és egész: egy kétszázharmincöt éves, grandiózus misetorzó és egy kétszázharminc éves, teljességet megtestesítő szimfónia. Ezúttal egy koncerten hangzik el Mozart két nagyszabású műve, mely önmagában, saját műfajában is jelentősnek számít az életművön belül.



 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. november 15. csütörtök, 19:30

A C-dúr „Jupiter” szimfónia, melyet a feljegyzések szerint Mozart Bécsben fejezett be 1788. augusztus 10-én, a szerző utolsó szimfóniája. Az elnevezés nem tőle származik, ám rendkívül találó, a darab fenségessége, hangnemválasztása, felépítése és hossza királyi méltóságú, egyfajta megkoronázása addigi szimfóniáinak. A c-moll mise nem megrendelésre készült, hanem Mozart saját elhatározásából született, hálából 1782-ben Constanzéval kötött házasságáért. A szerző korábbi miséitől eltérően nagyszabású „kantáta-misét” tervezett, melyet felesége szólójával Salzburgban kívánt bemutatni. Apja látogatásának apropóján, a pár salzburgi tartózkodása alatt 1783. október 26-án azonban csak az addigra elkészült Kyrie és Gloria tételek bemutatására kerülhetett sor.
A c-moll mise Mozart első nagyobb kompozíciója, amelyen Bach és Händel műveinek hatása éppúgy nyomot hagyott, mint a szimfónia „zárófúgáján”. A mű befejezetlen maradt, a Credóból csak két tétel készült el, az Agnus Deiből pedig semmi. A misetorzó ezúttal Richard Maunder rekonstrukciója szerint szólal meg, mellyel az előadók a hangszerelést illetően is a leghívebben kívánják képviselni a mozarti elképzeléseket. (Megyery Noémi)

Műsor:
Mozart: C-dúr („Jupiter”) szimfónia K. 551
Mozart: c-moll mise, K. 427

Vezényel: Vashegyi György

Közreműködők:

szoprán: Baráth Emőke, Szutrély Katalin
tenor: Megyesi Zoltán
basszus: Najbauer Lóránt

Ajánlatunk


Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!