Program


A Díj - Kiss Mari, Seress Zoltán, Szorcsik Kriszta
7

A Díj - Kiss Mari, Seress Zoltán, Szorcsik Kriszta

Otto Hahn német kémikus éppen a Nobel-díj átvételére készül 1946-ban Stockholmban. Pár órával a ceremónia előtt szállodai lakosztályába betoppan Lise Meitner osztrák-svéd fizikus. Nyolc éve nem látták egymást. Akkor menekült a tudós nő zsidó származása miatt Svédországba. Előtte harminc évig a legközelebbi munkatársak és a legbizalmasabb barátok voltak Berlinben.  több

Aktuális előadások







A további időpontok megtekintéséhez kattintson ide! (5)

Két nagyformátumú ember és különleges tudós lenyűgözően izgalmas és szenvedélyes párviadala A Díj, amelyet a világon az elsők között mutat be a Rózsavölgyi Szalon. Otto Hahn német kémikus éppen a Nobel-díj átvételére készül 1946-ban Stockholmban. Pár órával a ceremónia előtt szállodai lakosztályába betoppan Lise Meitner osztrák-svéd fizikus. Nyolc éve nem látták egymást. Akkor menekült a tudós nő zsidó származása miatt Svédországba. Előtte harminc évig a legközelebbi munkatársak és a legbizalmasabb barátok voltak Berlinben. Az atommaghasadás felfedezése fűződik a nevükhöz. Csakhogy a Nobel-díjat ezért az eredményért 1944-ben Hahnnak ítélték oda (a háború miatt két évvel később veheti át), Lise Meitnert meg sem említették. Számos tudós igazságtalannak tartotta ezt, hiszen ő adott magyarázatot a folyamatra és nevezte el „hasadásnak”. A stockholmi szállodában Lise Meitner számvetésre készteti Otto Hahnt.

Otto Hahnt az „atombomba atyjaként” is emlegetik. Lise Meitnert pedig az „atombomba anyjaként”. Hahn a háború után a német tudomány újjáépítésén dolgozott. Lise Meitner meggyőződéses pacifistaként – „Semmi közöm a bombához!”, mondta – az atomenergia békés felhasználására törekedett, és kiállt amellett, hogy a nőket a tudományban is egyenlő jogok illetik. Lise Meitner és Otto Hahn nevét közösen is őrzi Berlinben a Hahn-Meitner Intézet.

A színdarab jogait az Agence Drama - Paris (Franciaország) képviseli. (www.dramaparis.com)

Magyarországi partner: Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség (hofra.hu) 


Szereplők: Kiss Mari, Seress Zoltán, Szorcsik Kriszta

 

Fordító: Dávid Judit

Jelmez: Fock Andrea

Díszlet: Enyvvári Péter

Asszisztens: Herpai Rita

Rendező: Herendi Gábor

 

Köszönjük a Rózsavölgyi Mecénás Klub civil tagjainak támogatását az előadás létrehozásában!

Bognár Annamária
Budai Zsuzsa
Futóné Dr. Szántó Zsuzsa
Illés Kinga

 

 

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!