művész


Bordán Irén
2

Bordán Irén

Született: 1953. szeptember 15.

Magyar színésznő.

Az 1970-es évek elejétől játszik színpadon. Néhány évvel később, főiskolásként kezdett filmezni. Fotogén külseje, szép orgánuma, visszafogott játékstílusa főleg a filmvásznon érvényesült, egyebek mellett a kor szexszimbóluma is volt. 1981-ben az Egyesült Államokba költözött, férjhez ment. A színészettel ott sem hagyott fel, de érdeklődni kezdett…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Magyar színésznő.

Az 1970-es évek elejétől játszik színpadon. Néhány évvel később, főiskolásként kezdett filmezni. Fotogén külseje, szép orgánuma, visszafogott játékstílusa főleg a filmvásznon érvényesült, egyebek mellett a kor szexszimbóluma is volt. 1981-ben az Egyesült Államokba költözött, férjhez ment. A színészettel ott sem hagyott fel, de érdeklődni kezdett a természetgyógyászat iránt is, amelyben terapeutává képezte magát. Két gyermeke született, Lili (* 1982) – aki szintén színésznő lett – és Philippe (* 1986). Az új évezredben visszatért Magyarországra, ahol azóta néhány színpadi és filmszerepet is elvállalt.

Pályafutása:
A kezdetek:

Bordán Irén a szerb (akkor még: jugoszláv) és a román határhoz közeli Kübekházán született és nevelkedett. Kislányként főleg a szomszédokat szórakoztatta a pajtásaival közösen előadott akrobatamutatványokkal és kisebb színi előadásokkal. Titokban jelentkezett a budapesti Színművészeti Főiskolára, szülei beleegyező nyilatkozatát valójában ő írta a felvételi lapra. A felvételi vizsga ugyan nem sikerült, Lendvay Ferenc és Karinthy Ferenc azonban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződtették. Édesapja kitagadta, miután megtudta, hogy lánya színésznő akar lenni. Az egyik előadást – egy operettet, melyben a pályakezdő Bordán Irén csak kicsiny szerepet játszott – a művésznő édesanyja is megtekintette. A szülők megbocsátottak lányuknak, hiszen látták, hogy a művészi pálya iránti érdeklődése komoly, ráadásul következő felvételi vizsgája 1972-ben már eredményes volt. A főiskolán Simon Zsuzsa osztályába járt. Hallgatóként játszotta például Lady Annát, valamint Lizzie-t G. B. Shaw Pygmalionjában, Maggie-t Arthur Miller Bűnbeesés után című drámájában, Plata Eugéniát Molnár Ferenc Olympiájában és a Primadonnát Bíró Lajos Sárga liliom című darabjában. Negyedéves vizsgaelőadása Jean-Paul Sartre A tisztességtudó utcalány című drámájának főszerepe volt. Alakítását a kritika és a közönség egyaránt elismerően fogadta. 1976-ban kapta meg a diplomáját. A Nemzeti Színház szerződtette Andorai Péterrel és Kánya Katával együtt.

A film világában:

A színésznő már főiskolásként filmezni kezdett. Első kisebb szerepét Sára Sándor Holnap lesz fácán (1974) című szatírájában játszotta, amely lényegében a diktatúra kialakulásának mechanizmusát modellálja egy gyorsan benépesülő lakatlan kis szigeten. Főszereplők: Szirtes Ádám, Lohinszky Lóránd és Szegedi Erika. Bordán Irén harmadéves főiskolás volt, amikor Rényi Tamás az egész évfolyamot beszélgetésre hívta, hogy szereplőket keressen Az idők kezdetén (1975) című 1946-ban játszódó filmjéhez. A próbafelvételek alapján a rendező Bordán Irént választotta a női főszerepre. Forgatás közben a színésznő sok segítséget kapott a főszerepet játszó Cserhalmi Györgytől. A következő évben együtt szerepeltek Bán Róbert Kísértet Lublón (1976) című kalandfilmjében is, amely Mikszáth Kálmán népszerű kisregénye nyomán készült. A színésznő alakította a szépséges Kaszpereknét, akihez férje kísértetként jár vissza a túlvilágról, ám egy furfangos bécsi nyomozó kideríti, hogy gyilkosság és pénzhamisítási ügy húzódik a hajmeresztő kísértethistória hátterében. A filmbeli figura bonyolultabb jellem, mint a regény szereplője: gyönyörű asszony, aki a méltóságát a gyászban is megőrizni kívánó asszony álarcát viseli a külvilág felé, miközben sötét bűnök terhelik a lelkiismeretét. A betyárok világában játszódó kalandos történet volt Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél (1976) című „eastern”-je (a western kelet-európai megfelelője). Ebben a színésznő Parti Bözsi szerepét játszotta. A romantikát képviselte az ugyancsak 1976-ban bemutatott A szerelem bolondjai című tévéfilm is. Hajdufy Miklós rendezése Jókai Mór regénye alapján készült. A XIX. század első felében játszódó történet politikai és szerelmi bonyodalmakról szól. Bordán Irén partnerei: Lukács Sándor, Bessenyei Ferenc, Básti Lajos és Gera Zoltán. A Kolozsvári Grandpierre Emil regényéből készült A Csillagszeműben (1977) Dórica szerepét alakította. 1978-ban a művésznő több filmben is játszott ugyan, de egyikben sem ő volt a főszereplő. Az 1950-es évek nyomasztó időszakában játszódik Kovács András nagy feltűnést keltett drámája, A ménesgazda (1978). Egy Nyugatra disszidálni próbáló család tragédiáját idézte fel az Iskolatársak voltak című tévékrimi (1978), amely a Megtörtént bűnügyek című sorozat részeként készült. Hernádi Gyula kisregénye alapján forgatta Szinetár Miklós Az erőd (1979) című kalandfilmet, amely arról szól, hogy egy fiktív államban működő társaság izgalmas szórakozást kínál a gazdagok számára: valódi fegyverekkel ostromolhatnak meg egy erődöt, melyet igazi zsoldosok védelmeznek. Az ostrom azonban nem várt fordulatokat vesz.

Miközben Bordán Irén filmszínésznői pályája szépen alakult, a színházban egyáltalán nem kényeztették el feladatokkal. 1978-ban a Nemzetiből a József Attila Színházhoz szerződött, ám itt sem sikerült képességeinek megfelelő szerepekhez jutnia. 1979-ben csatlakozott a Mafilm színésztársulatához, mely azzal a céllal jött létre, hogy a legfoglalkoztatottabb művészek a színházi egyeztetés nehézségei nélkül, közvetlenül a rendezők rendelkezésére álljanak. Hintsch György Naplemente délben (1980) című filmjében egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő zeneszerző (Huszti Péter) színésznő feleségét formálta meg. Színésznőt játszott Szabó István Mephisto (1981) című Oscar-díjjal elismert drámájában is.

Az Egyesült Államokban:

1981-ben Bordán Irén férjhez ment Szerdahelyi Gáborhoz, és vele együtt az Egyesült Államokba költözött. A következő évben megszületett lánya, Lili, majd 1986-ban fia, Philippe. A két gyermek születése közötti időszakban az édesanya színészi feladatokat vállalt. Philippe világra jövetele után a család elköltözött Manhattanből. A szülők kapcsolata ebben az időszakban megromlott. Bordán Irén erről később így nyilatkozott: „A házasság gyönyörű intézmény, gyerek, család, összetartás, közös célok, de csak akkor működik, ha mindenkinek megvan a tere, a saját kis világa, ahová időnként elvonulhat, és a felek között nincs hatalmi harc.” 12 év házasság után váltak el. Magánéleti gondjaival párhuzamosan a színésznő érdeklődni kezdett a természetgyógyászat iránt. Először jógázni és a meditálni tanult, majd az energiaterápiával ismerkedett meg. Egy hároméves iskolában megtanulta, hogyan adhatja át másoknak természet- és lélekgyógyászati ismereteit, terapeutává képezte magát.

Újra Magyarországon:

Amerikai tartózkodása ellenére Bordán Irén kapcsolata nem szakadt meg a magyar művészeti élettel. Olykor szerepet vállalt egy-egy magyar filmben, melyek közül Bereményi Géza A turné (1993) című szatirikus alkotása keltette a legnagyobb figyelmet. További szereplők: Eperjes Károly, Törőcsik Mari, Benedek Miklós, Bezerédi Zoltán, Cseh Tamás, Börcsök Enikő és Venczel Vera. A történet olyan színészekről szól, akik elhatározzák, hogy végigcsinálnak egy 40 napos, 90 előadásból álló turnét, hogy némi pénzre tegyenek szert, ám az intenzív együttlétből fakadó nehézségek alaposan próbára teszik érzékenységüket és toleranciájukat. A színésznő a Magyarországon is népszerű Különleges ügyosztály című amerikai tévésorozat két epizódjában volt vendégszereplő. Kisebb szerepeket alakított olyan amerikai produkciókban, mint a 8MM 2 (2005), A harag napja (2006) és a Vörös vihar (2007). Szerepelt Sándor Pál Noé bárkája című, a 2007-es Magyar Játékfilmszemlén nagy sikert aratott alkotásában, mellyel kapcsolatban az a téves hír járta, hogy két főszereplője, Garas Dezső és Kállai Ferenc addig még sosem játszottak együtt filmen. (Valójában a Kísértet Lublónban mindketten szerepeltek, Bordán Irénnel együtt.) Szőke András Hasutasok (2007) című vígjátékában Bordán Irén K. Kiss Eszter szerepét alakította. A hazai közönség az új évezredben színpadon is láthatta a színésznőt: játszott az Aranytíz Teátrum Mandragóra és a Merlin Színház Rejtélyek az operában című előadásaiban. A Merlin színpadán a lányával is vendégszerepelt, aki már több filmben volt a partnere. 2012-től a budapesti Új Színház művésznője, első főszerepe Kodolányi János FÖLDINDULÁS című darabjában volt, Koncz Gábor partnereként.

Díj: A Magyar Érdemrend tisztkeresztje (2014)

Szerepei az Új Színházban:

Zserbótangó: Kocsis Etelka (főbérlő)
Csongor és Tünde: Éj királynője; Föld szelleme
A kőszívű ember fiai: Plankenhorst Antoinette
Sári bíró: Veroni 
A funtineli boszorkány: Terka, Jószup felesége
A kegyelmesasszony portréja: Négyessy Grófnő

Fontosabb filmszerepei:

2015 Félvilág
2014 Földindulás
2014 Szabadesés

Egyéb filmjei:

2007 Hasutasok
2007 Noé bárkája
2007 Téli mese
2006 Vörös vihar (Joy Division)
2006 A harag napja (Day of Wrath)
2005 8MM 2 (videofilm)
2005 Kinder Garden
2003 Kistestvér
2002 Nancy & Frank – A Manhattan Love Story
2001 Különleges ügyosztály (Law & Order: Special Victims Unit) (tévésorozat, a Parasites című epizódban)
1993 Különleges ügyosztály (Law & Order) (tévésorozat, a Securitate című epizódban)
1993 A turné
1991 És mégis...
1989 Égető Eszter (tévésorozat)
1985 Eszterlánc
1982 II. József császár (tévéfilm)
1981 Mephisto
1980 Naplemente délben
1980 Az isztambuli vonat (tévésorozat)
1980 A fejenincs írástudó (tévéfilm)
1979 Napforduló (tévéfilm)
1979 Az erőd
1978 Fogjuk meg és vigyétek!
1978 A ménesgazda
1978 Dániel (tévésorozat, 6 epizódban)
1978 Mire a levelek lehullanak... (tévéfilm)
1978 Megtörtént bűnügyek (tévésorozat, az Iskolatársak voltak című epizódban)
1977 A Csillagszemű
1976 A szerelem bolondjai (tévéfilm)
1976 Talpuk alatt fütyül a szél
1976 Kísértet Lublón
1975 Az idők kezdetén
1975 Alfa
1975 A Sas meg a Sasfiók (tévéfilm)
1974 Holnap lesz fácán

50. alkalommal A funtineli boszorkány

50. alkalommal A funtineli boszorkány

Új Színház
 • TERKA, Jószup felesége
A Boldogság Szövetsége Családimese-musical

A Boldogság Szövetsége Családimese-musical

Auditórium Hungaricum
 • Ági nagymama
A bolond Ásvayné

A bolond Ásvayné

Új Színház
 • Bábi
A bolond Ásvayné - premier

A bolond Ásvayné - premier

Új Színház
 • Bábi
A bolond Ásvayné - UTOLSÓ ELŐADÁS

A bolond Ásvayné - UTOLSÓ ELŐADÁS

Új Színház
 • Bábi
A bolond Ásvayné – bemutató BTF

A bolond Ásvayné – bemutató BTF

Budapest Brand Nonprofit Zrt.
 • Bábi
A funtineli boszorkány.

A funtineli boszorkány.

Új Színház
 • TERKA, Jószup felesége
A kegyelmesasszony portréja

A kegyelmesasszony portréja

Szarvasi Vízi Színház
 • Négyessy Grófnő
A kőszívű ember fiai - FŐPRÓBA

A kőszívű ember fiai - FŐPRÓBA

Új Színház
 • Plankenhorst Antoinette
A kőszívű ember fiai - PREMIER

A kőszívű ember fiai - PREMIER

Új Színház
 • Plankenhorst Antoinette
Béres

Béres

Új Színház
 • RÓZSA, minisztériumi munkatárs
Béres - Jótékonysági est

Béres - Jótékonysági est

Új Színház
 • RÓZSA, minisztériumi munkatárs
Csongor és Tünde - UTOLSÓ ELŐADÁS

Csongor és Tünde - UTOLSÓ ELŐADÁS

Új Színház
 • Éj királynője; Föld szelleme
É L E S S 80 !

É L E S S 80 !

Éless-Szín Alkotó- és Előadóműv. KH Nonpr.Kft
 • Színész
Edward Albee: Mindent a kertbe

Edward Albee: Mindent a kertbe

Duna Palota
 • Mrs. Toothe
Fazekas István: A méltatlan - felolvasó színház

Fazekas István: A méltatlan - felolvasó színház

Új Színház
 • Színész
FÉLVILÁG Szász Attila filmje

FÉLVILÁG Szász Attila filmje

Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft.
 • Cili mama
Földindulás - utolsó előadás

Földindulás - utolsó előadás

Új Színház
 • Böbékné
Jézusfaragó ember

Jézusfaragó ember

Új Színház
 • Inczéné
Jézusfaragó ember - utolsó előadás!

Jézusfaragó ember - utolsó előadás!

Új Színház
 • Inczéné
Jézusfaragó ember- Premier

Jézusfaragó ember- Premier

Új Színház
 • Inczéné
Jézusfaragó ember/ KerFeszt

Jézusfaragó ember/ KerFeszt

Új Színház
 • Inczéné
Mindent a kertbe

Mindent a kertbe

Éless-Szín Alkotó- és Előadóműv. KH Nonpr.Kft
 • Mrs. Toothe
Mindent a kertbe

Mindent a kertbe

Éless-Szín Alkotó- és Előadóműv. KH Nonpr.Kft
 • Mrs. Toothe
MINDENT A KERTBE az Éles-szín előadása

MINDENT A KERTBE az Éles-szín előadása

KLAUZÁL GÁBOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
 • Mrs. Toothe (megnyerő üzletasszony)
Sári bíró - FŐPRÓBA

Sári bíró - FŐPRÓBA

Új Színház
 • Veroni
Sári bíró - PREMIER

Sári bíró - PREMIER

Új Színház
 • Veroni
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda: Abigél

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél - Kaposvári Városi Sportcsarnok

Szabó Magda: Abigél - Kaposvári Városi Sportcsarnok

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél - Veszprémi Aréna

Szabó Magda: Abigél - Veszprémi Aréna

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szabó Magda: Abigél_

Szabó Magda: Abigél_

Színészképző Stúdió Alapítvány
 • Horn Mici
Szfinx - Te Imre, itt valami ketyeg

Szfinx - Te Imre, itt valami ketyeg

Új Színház
 • Színész
Szfinx - Te Imre, itt valami ketyeg - PREMIER

Szfinx - Te Imre, itt valami ketyeg - PREMIER

Új Színház
 • Színész
Szfinx - Te Imre, itt valami ketyeg főpróba

Szfinx - Te Imre, itt valami ketyeg főpróba

Új Színház
 • Színész
Zserbótangó - Főpróba

Zserbótangó - Főpróba

Új Színház
 • Kocsis Etelka
Zserbótangó - Premier

Zserbótangó - Premier

Új Színház
 • Kocsis Etelka (főbérlő)

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!